13 въпроса към финансовия министър Орешарски са депозирали депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев в парламентарната комисия за борба с корупцията.

Двамата настояват да бъде насрочено заседание, на което министърът да даде отговор.

В първия си въпрос двамата депутати питат Орешарски каква е отговорността на Управителния съвет на НАП (в състав: Пламен Орешарски, Йордан Христосков, Кирил Желев, д-р Румяна Тодорова, Мария Мургина) за колосалното източване на ДДС?

Янев и Абаджиев питат също така защо в нарушение на закона са закрити отделите за борба с корупцията при Главна дирекция „Инспекторат по контрол и сигурност" на НАП.

Пита се също така има ли връзка закриването на секторите на Инспектората в ТД Пловдив и Варна с факта, че същите контролни органи са установили схеми за източване на милиони чрез ДДС в Пловдив през 2006 година.

По думите на Янев за 2007 и 2008 година в НАП са си разпределили колосални суми като премии - между 10 и 30 хиляди лева, които варират в зависимост от нивата на длъжността.

В тази връзка е и въпросът знае ли финансовият министър каква сума под формата на премия са получили Мария Мургина и цялото ръководство на НАП.

Яне Янев съобщи още, че през последните дни той и негови сътрудници са разговаряли с над 30 служители на НАП, като от прокуратурата ще бъде поискано чяст от тях да получат статут на защитени свидетели.

Предлагаме ви всичките 13 въпроса към финансовия министър

  • 1. Каква е отговорността на УС на НАП (в състав: Пламен Орешарски, Йордан Христосков, Кирил Желев, д-р Румяна Тодорова, Мария Мургина), чийто председател сте Вие, за колосалното източване на ДДС?
  • 2. Защо сте допуснали в нарушение на чл.5 ал.5 т.6 от Закона за НАП да бъдат закрити отделите за борба с корупцията при Главна дирекция „Инспекторат по контрол и сигурност" на НАП?
  • 3. Има ли връзка закриването на секторите на Инспектората в ТД гр.Пловдив и ТД гр.Варна с факта, че същите контролни органи са установили схеми за източване на милиони чрез ДДС в Пловдив през 2006 г.?
  • 4. Как се съхраняват и архивират досиетата на клиентите на НАП и защо при извършване на насрещни проверки и данъчни ревизии органите по приходите не се запознават с тях? Защо не е въведена програмата за превенция на финансови престъпления, контрол, електронни ревизии и предотвратяване на измами с ДДС, след като е обсъждана и приета от УС на НАП?
  • 5. Защо ревизиращите екипи на НАП не проследяват за определени фирми (явно протежирани и наричани „VIP-офшорки") транзакциите по ДДС-сметките съществуващи до края на 2006 г. и установените схеми за префактуриране?
  • 6. Защо в данъчни ревизионни актове за същите фирми не се проверяват извършените продажби по ЗДДС?
  • 7. Защо не се изискват справки за свързани лица на т.нар. VIP-фирми и не се проследяват и анализират доставките между тях?
  • 8. Как се извършва проверка на произхода на паричните средства от офшорните фирми и защо не е подавана информация към ДАНС за пране на мръсни пари? При установяване на нередности в ревизионното производство, нарушителите давани ли се на прокуратурата?
  • 9. Защо не са извършвани проверки относно достоверността на осъществения износ в съответните митнически учреждения?
  • 10. Защо сте допуснали да действа организирана схема за префактуриране на стоки и услуги (най-вече СМР, отдаване на ДМА под наем, раздаване на заеми в размер на милиони, апортни вноски). Какво е направено, за да бъде тя ликвидирана, след като е имало официални сигнали за нея от Инспектората на НАП?
  • 11. Известен ли Ви е случай през миналата година, когато Мария Мургина и Владислав Христов са претърпели катастрофа в Австрия, при която е загинало пътуващо в същата кола лице и че за да оправдае продължителното си отсъствие след завръщането си тя е издала на свой заместник заповед за заместване със задна дата?
  • 12. Известно ли Ви е, че Инспекторатът към НАП за цялата 2008 г. не е извършвал административни проверки на териториалните звена, свързани с данъчно осигурителния контрол?
  • 13. Каква сума, постъпила от данъчни разкрития при проверки на НАП, е била разпределена под формата на премии за служителите в администрацията на МФ през 2008г. И каква сума под формата на премия са получили Мария Мургина и цялото ръководство на НАП?