Задържането на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан няма да повлияе върху одобряването на програмата за финансова помощ на Португалия, както и на програмите за Гърция и Ирландия, съобщи представител на Еврокомисията.

Припомняме, Доминик Строс-Кан бе задържан на 15 май по време на опит да избяга от САЩ с полет на „Еър Франс". Той е обвинен в сексуално нападение и опит за изнасилване на камериерка в хотела му в Ню Йорк. Според данните жената е влязла в апартамента на Строс-Кан, мислейки, че е свободен.

Искам да ви убедя, че този арест няма да има никакво влияние върху действащите програми (от ЕС и МВФ) спрямо Гърция и Ирландия, както няма да повлияе върху вземането на решение за Португалия, категорично заяви източникът, цитиран от РИА Новости.

Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

Междувременно стана ясно, че безработицата в страната е достигнала 15,9% през февруари по официални данни. За сравнение през февруари 2010 г. безработицата в Гърция е била 12,1 на сто, в края на годината 14,8%.

Гърция не е единствената страна от ЕС, която получи помощ. В края на 2010 година Ирландия получи 85 милиарда евро.

В началото на месец май ЕС и МВФ определиха размера на „финансовите инжекции", които ще предоставят на Португалия. Премиерът в оставка Жозе Сократиш обяви, че е постигната договорка с тройката - Международния валутен фонд, ЕС и Европейската централна банка за отпускане на 78 млрд. евро ($116 млрд.) финансова помощ.

Сумата, която ще бъде предоставена от Евросъюза е в размер на 52 милиарда евро, а МВФ ще отдели останалите 26 милиарда евро. Парите ще бъдат получени в продължение на 3 години.

Така страната стана третата от Общността, която получава финансова помощ, за да избегне фалита. Португалия е една от страните от еврозоната в най-тежко фискално положение.