Народните представители приеха промени в Закона за търговския регистър, които трябва да улеснят работата на търговците.
73 депутати натиснаха зеления бутон при вота, двама се обявиха против промените и още двама предпочетоха да се въздържат.

Текстовете, внесени от сините депутати Петър Славов и Мартин Димитров, срещнаха единодушна подкрепа още преди гласуването в пленарна зала при представянето им към ресорната комисия.

Промените предвиждат указанията до търговеца за отстраняване на нередовности по заявление да се изпращат по електронна поща, а когато указанията по заявление за обявяване на годишен финансов отчет са обявени по електронната му партида след изтичане на повече от месец от постъпването, уведомяването на търговеца ще се извършва по електронна поща или по пощата с обратна разписка.

Направените предложения целят своевременното уведомяване на търговеца за дадените указания и предприемане на действия по изпълнението им в срок, като същевременно се очаква отказите по заявление за обявяване на годишни финансови отчети да намалеят, обясни Славов на колегите си.

Според народните представители по този начин ще се улесни работата на търговците и комуникацията им с Агенция по вписванията.
От ДПС пък изразиха мнение, че уведомяването на търговците следва да се извършва само по електронна поща, което ще доведе до намаляване на разходите за изпращане на съобщения с писма с обратна разписка.