Удължаване на летния сезон и сериозна заплаха за зимния туризъм в България. Това става ясно от анализ за отражението на климатичните промени у нас, публикуван на сайта на Министерството на околната среда и водите.

Очакваното повишение на температурите и намаляването на дните с дъжд през лятото, пролетта и есента ще доведат до по-дълъг летен сезон, но ще скъсят зимния. В същото време в момента се планира изграждането на нов голям зимен курорт в Рила, а местните власти в Банско искат разширяване на ски зоната над града.

"Ски курортите и други дейности, свързани със зимния туризъм, ще бъдат най-жестоко засегнати от климатичните промени, което има пряк негативен ефект върху местните общности, зависещи от работните места и приходите, генерирани от този вид туризъм", пише в анализа.

Снегът ще намалява заради по-късните зимни валежи и по-ранното топене на снежната покривка. Това ще окаже огромно негативно влияние върху ски курортите, особено върху тези в по-ниските планински пояси. Прогнозата е, че още след 2020 г. ще започнат периоди с 2,4,5 или даже 6 последователни години с лоши снежни условия. Подобна беше и изминалата зима.

В един от по-ниските курорти - Чепеларе, сезонът завърши на нула, тъй като разходите за изкуствен сняг изядоха печалбата. Липсата на сняг доведе до отлив на туристи, а заради това картите за пистите бяха намалени до минимума.

Последиците за летния туризъм у нас ще са по-скоро положителни. Добрите новини за летния туризъм вървят и с няколко заплахи. Заради засушаването има риск от недостиг на вода за пиене и хигиенни нужди. Подобни проблеми вече изпитват в Кипър, където през лятото има режим на водата. По-топлото време ще повиши потреблението на ток за охлаждане. Такъв проблем има в Кипър, Турция и Гърция.