Започна да изригва исландският вулкан Бардарбунга, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на метеорологичната служба на Исландия. Магмата започнала да излиза вчера вечерта. Изригването започнало в 2.00 часа местно време. Разломът, който се е образувал е дължина около 300 метра.

Магмата се излива на повърхността сравнително спокойно. Сеизмичната активност не е висока. Засега рискът за хората е минимален. Районът е обширен, но практически ненаселен. Той бе затворен за посещения още миналата седмица.

За авиацията обаче е обявена най-високата червена степен на опасност. Небето над североизточната и централната част на острова е затворено за полети с височина по-малка от 5500 метра. Зоната в района на летище Акурейри е забранена.

В същото време представители на най-голямата исландска компания вярват, че изригването на вулкана в сегашния му вид не оказва значително влияние върху въздушния трафик в района.

Междувременно стана ясно, че е изригнал и вулкан в Папуа Нова Гвинея. Заради това живеещите наблизо са били евакуирани, а някои международни полети - отложени, съобщава AP.

Жителите на град Рабаул са били посъветвани да останат на закрито, за да избегнат падащата пепел.