emaxpress, архив
Болен от антракс мъж е на лечение в болницата в Ямбол, съобщи директорът на здравното заведение Панайот Диманов, цитиран от БиТиВи.

Пациентът се е заразил, след като заклал овца от стадото си. Той е болен от кожната форма на заболяването, която не е опасна за околните.

Мъжът е приет в понеделник и вече е в добро състояние. След приемането му в лечебното заведение той първо твърдял, че не знае откъде е прихванал болестта.

Болестта антракс е силно заразно заболяване, което обикновено се предава на хората при контакт с месо, кръв или кожа от умряло от заболяването животно. В изпълнение на Държавната профилактична програма ваксинация срещу антракс се извършва всяка година във всички селища на територията на страната, в които е регистриран случай на заболяването през последните 30 години. На местата, в които антракс е регистриран през последните 10 години, ваксинацията се извършва два пъти годишно.

При проверка на ветеринарните власти в селото му е било установено, че фермерът два дни държал трупа на животното във фризер. Когато разбрал, че е болно, изхвърлил месото, без да е ял от него. Ветеринарите предполагат, че хищници са отнесли трупа от района, където е бил изхвърлено. Районът, където е пасло стадото, е под карантина.

Дезинфекцирани са дворът на стопанина и мястото, където е хвърлил трупа на животното. Ваксинират се всички еднокопитни и преживни животни в селото. Ветеринарите смятат, че болното животно е купено от друго населено място, тъй като животните на заболелия са били ваксинирани.

По-рано днес ветеринарните лекари започнаха спешно да поставят ваксини срещу антракс на всички тревопасни животни в с. Брестовене, Разградска област и с. Стефан Караджово, обл. Ямбол.

В двете села има съмнение за наличие на заболяването. В с. Брестовене са умрели шест овце, но пробата все още се очаква да бъде потвърдена от лабораторията в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към НВМС в София.

Проба от животно в с. Стефан Караджово не е било възможно да се вземе, тъй като не са били открити останки от закланото животно, което може да е било заразено. Няма други заболели животни в селото.

Животните в с. Стефан Караджово са били ваксинирани през септември м.г., въпреки че там няма регистриран случай, но селото попада в рискова зона. В близост до с. Брестовене антракс не е бил регистриран през последните 30 години и заради това не са били поставяни ваксини. В цялата страна от около две години няма потвърден случай на заболяването.

Взели сме всички възможни мерки. Освен ваксинацията на животните, са дезинфекцирани и изолирани всички места, до които те са имали достъп, увери д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция „Здравеопазване на животните" в НВМС.