Абсолютно безпочвени са изказванията, които се тиражират срещу президента. Самият аз съм изненадан от тази агресия, която намирам за безпочвена. С нито едно мое действие не съм работил за това в президентството да се коват някакви коалиции".

Това заяви българският президент Росен Плевнелиев, който коментира последните събития около протестите, отхвърленото вето за актуализацията на бюджета и вечерята-ифтар в предаването „Неделя 150" по БНР.

Той отново подчерта, че протестиращите граждани на улицата трябва да бъдат чути.

"Така действах през месец март, така действам и сега. Хората трябва да знаят, че президентската институция е отворена за тях. Аз съм политик, но съм и прагматик. Търся европейското развитие на нацията, а то минава през големите проекти на нацията и съм притеснен, че за толкова години нито един голям проект не е довършен съвсем докрай", посочи президентът Плевнелиев.

Във връзка с наложеното от него вето върху актуализацията на бюджета и по-късно отхвърлено от Народното събрание, Плевнелиев изтъкна, че в парламента по време на дебата е имало отстъп от демократичните принципи.

Традицията на президента повелява, че президентът в писмен вид показва аргументите си и дебатите се случват в пленарната зала. Уважих една традиция. Важно е всеки да носи отговорност за това, което е казал и за действията си. От трибуната на НС чухме в някаква степен отстъп от демократичните принципи. Не разбраха, че моето вето беше шанс, подадена ръка, за да се чуят аргументите, за да се обясни за какво се харчат народните пари", каза държавният глава.

По отношение на липсата му в пленарна зала по време на гласуването на ветото, той поясни, че „няма такава традиция президентът да е в пленарната зала". "

"Президенти на България са налагали вето и се надявам винаги да са действали така, както аз - вето с аргументи и то не с политически, а с разумни аргументи", изтъкна той.

Това, което се видя още от първите дни на идеята, че би могло да има вето, беше: президентът стартира война, президентът обявява дуел. Питам правото на вето не е ли конституционно право на държавния глава. Каква война, кой измисля тази война? Аз имам елементарното право. Голяма част от обществото имаше съмнения. Моите аргументи бяха всичко друго, но не и политически. Това, че не бяха чути, е друга тема", заяви президентът.

По думите му всяко едно вето, което е налагал има своето основание и аргументи. Какви бяха тези излияния, че президенти досега не са налагали вето. Президентът може, длъжен е и трябва, когато може да бъде полезен на нацията и на управляващите, каза той.

Не ми става ясно елементарното действие на председателя на НС. Той назначи заседанието не веднага, а към 30 август. Кое е вярното, че покрай ветото ще се срине цялата държава и икономика, ако това е вярно, защо председателят на Народното събрание сложи заседанието на 30 август?, изтъкна Плевнелиев.

Според него трябва да се следва логиката, а именно всяко министерство да знае колко пари ще получи и бюджетът да е разпределен по пера.

„Трябва да си дадем сметка, че 2009 година икономиката на държавата падна с над 5%, от тази гледна точка е трудно да се прогнозира точно. Днес ние знаем много повече за икономическата криза. Притеснението е, че Европа излиза от кризата, а България влиза. Решението е пълна мобилизация. Трябва всеки ден да се надгражда и да се работи за ефективност и резултати", обясни Плевнелиев.

Президентът коментира и тиражираната в медиите тема за срещата му с турски правителствени лица и вечерята-ифтар.

Заявявам категорично - и догодина ще отида на вечерята- ифтар. Аз отидох да уважа българските мюсюлмани, както уважавам българските евреи и както уважавам българските католици", заяви президентът във връзка със срещата.

За самата вечеря той обясни, че е разговарял с всички и разговорите са били насочени към "чисто човешки послания".

Той посочи, че е получил много благодарности от гръцки и други дипломати от балкански страни за това, което прави за етническата толерантност в България.

Празникът ифтар е празник, в който мюсюлманите режат от хляба си, от малкото, което имат, за да дадат на съседа си. Аз отидох там за добросъседство", поясни Росен Плевнелиев.