ДПС ще сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението, прието в пленарна зала по предложение на „Атака" за налагане на мораториум върху продажбата на българска земя на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 година.

Това обяви минути след като решението бе прието в пленарна зала лидерът на ДПС Лютви Местан на импровизиран брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Движението няма нужните депутати, за да внесат искане до КС и ако не съберат от други парламентарни групи необходимите подписи ще призоват това да стори президентът Росен Плевнелиев, обяви Местан.

ГЕРБ се делегитимира като партия член на ЕНП, настоя лидерът на ДПС.
Партията е не по-малко загрижена за българския национален интерес и за интереса на българските граждани и поради тази причина са положили всички усилия да се постигне широко политическо съгласие по друг текст на проекта за решение, който няма да вкара страната ни в конфликт с договора за присъединяване към Европейския съюз, посочи Местан.

Сега обаче отговорността за това решение, което може да ни донесе наказателна процедура тежи върху онези политически партии, с чиито гласове е минало решението. Припомняме, че повече от половината група на БСП също подкрепи и гласува „за" решението.

Днешното гласуване е показало, че в 42-рото Народно събрание ДПС се е доказала като единствената евроатлантическа партия, обяви Местан.