Сирийските власти отказаха да пуснат на  територията на страната група експерти на ООН, които искаха да влязат в страната, за да разследват информациите за използване на химическо оръжие,1 предаде Би Би Си.

Припомняме, Дамаск сезира ООН за употреба на химическо оръжие при боеве в Алепо на 19 март,  като обвини за това противниците на Асад и настоя световната организация да разследва сигнала. Същевременно опозицията заяви, че не бунтовниците, а правителствените сили са си послужили с химическо оръжие. .

„Генералният секретар предложи да се предприемат допълнителни действия, позволяващи на членовете на мисията от наблюдатели да имат достъп до цялата територия на страната. Това противоречи на искането на Сирия към ООН." - коментира  представител на сирийското министерство на външните работи.

Днес генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун съобщи, че експерти по химическите оръжие са готови да започнат  разследване в Сирия, но властите в Дамаск все още уреждат някои технически и юридически въпроси.

По думите на Бан Ки Мун, трябва да бъдат разследвани всички атаки в химическо оръжие в Сирия, без изключение.

По-рано беше съобщено, че при мощен взрив, който избухна на 8 април близо до централната банка в сирийската столица, са загинали 11 души. Други 50 са получили наранявания.
На кадри, излъчени по държавната телевизия, се виждат разрушения и няколко изгорели коли.

Припомняме, конфликтът между опозицията и правителствените сили продължава от март 2011 г. По данни на ООН през това време в страната са загинали близо 70 хиляди души.