Представители на страните-членки на НАТО ще обсъдят на извънредна среща по-късно през деня нови действия срещу терористичната организация Ислямска държава, съобщи БНР.

Заседанието на ниво посланици в щаб-квартирата на военния алианс в Брюксел започва по обяд българско време. То бе свикано по настояване на Турция, след като атентатор-самоубиец се взриви в пограничния град Суруч и уби 32 души. Анкара твърди, че атаката е дело на ИДИЛ.

Турция поиска свикване на Северноатлантическия съвет на НАТО, за да информира съюзниците си за операциите, които е предприела срещу тероризма, се казва в официалното съобщение на турското външно министерство.

Премиерът Ахмед Давудоглу обвини групировката Ислямска държава за атентата в Суруч, при който на 20 юли загинаха 32-ма цивилни. Още преди ИДИЛ да е поела отговорност, турската армия бомбардира за първи път позиции на организацията в съседна Сирия и позволи на САЩ да ползват военната й база в Иджирлик, откъдето да излитат американските бомбардировачи от коалицията срещу терористите.

На днешната среща на 28-те представители в НАТО се очаква да бъде представен нов план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница.

Досега настояването на Анкара за забранена за полети зона беше отказвано по юридически причини и поради опасенията, че тя може да доведе до отслабването на режима на сирийския президент Башар ал Асад.

Много от пограничните сирийски райони се контролират от ИДИЛ и подобна операция би имала за цел нейното отстраняване.

Според запознати това няма да се организира под формата на официална военна операция на НАТО, имайки предвид политиката на Алианса да не атакува суверенни държави без позволение от Съвета за сигурност на ООН.

За да получи подкрепата на поне част от съюзниците, участващи в коалицията срещу Ислямска държава, Турция днес трябва да обясни и атаките си срещу позиции на кюрдските бунтовници от ПКК в Сирия. Правителството ги счита за терористи, докато САЩ и ЕС виждат в кюрдите съюзник във войната с ИДИЛ.