Финансовата криза, увеличаващата се безработица и духовното обедняване на българите води до увеличаване на нервните разстройства, особено сред младите хора.

Това коментира д-р Нина Ташкова - психиатър в Първа многопрофилна болница за активно лечение - София, цитирана от БТА и Дарик радио.

През последните години все повече се забелязва тенденцията за увеличаване на сериозните депресии на хората на възраст между 25- и 40-годишна възраст, посочи д-р Ташкова.

Зачестяват невротичните състояния - паническите пристъпи и тревожните разстройства. Наблюдава се тенденция за снижаване на възрастовата категория при младите хора що се отнася до депресиите и тревожните състояния.

Сериозните психози също се увеличават, отбеляза специалистът. Според д-р Ташкова се наблюдава тенденция за увеличаване на младите хора, които злоупотребяват с алкохол. Все по-често от този проблем страдат жените, посочи тя.

Д-р Ташкова цитира данни, според които през 2020 г. депресиите ще се превърнат в третото най-разпространено заболяване в света след сърдечносъдовите и раковите заболявания. През последните три години са се увеличили и случаите на самоубийства, съобщи експертът.

Най-уязвими от нервни разстройства и емоционален дискомфорт са хората в активна възраст - между 30 и 40 години.

Освен недостиг на финансови средства, най-чест проблем за тях е, че те трудно се намират, трудно се обвързват и се решават да имат деца. Затова особено в този период от годината, когато много типична е пролетната умора, младите трябва да взимат мерки, за да не изпаднат в депресия и емоционално неразположение, съветва специалистът.