Мисията на ООН в Либерия съобщи, че служител на организацията е починал вследствие на ебола, съобщи „Франс прес". Жертвата е либериец, който е работил за ООН в африканската държава, съобщи Карин Ландгрен, ръководител на мисията на ООН в Либерия, пред журналисти в столицата Монровия.

„Това е тъжно припомняне за постоянния риск, който съществува, за нас като мисия на ООН", каза Ландгрен, като не даде повече информация за починалия служител.

Либерия е страната, най-тежко пострадала от вируса ебола, като от заболяването за починали близо 2 000 души, след като заразата се пренесе от съседната Гвинея в края на март тази година.

Ландгрен описа ситуацията с ебола с Либерия е най-тежката в страната от гражданската война насам от 1989 до 2003 г., при която загинаха най-малко 250 000 души.

Световната здравна организация (СЗО) ще разпространи най-малко 1500 експериментални ваксини сред медицинските екипи, работещи в страните от Западна Африка, съобщи централата на ООН във Виена, съобщи ДПА.

В момента СЗО работи по тестването на две експериментални ваксини. Едната е разработена от британската компания GlaxoSmithKline съвместно с американската правителствена лаборатория, а втората - от канадската здравна агенция.

Австралия обяви днес, че ще дари 16 милиона долара, но няма да изпраща медицински екипи в Западна Африка поради страх от заразата.