Тибетският духовен лидер Далай Лама приветства подхода на Си Цзинпин, докато китайският президент провежда разговори с премиера Нaрендра Моди по време на визитата си в Индия, съобщава „Франс прес".

„Подходът на Си Цзинпин е по-реалистичен, по-открит и непредубеден за разлика от на предшественика му Ху Цзинтао", каза тибетският лидер пред журналисти в Мумбай.

Междувременно източник, запознат със ситуацията, заяви, че за първи път от 55 години може да бъде позволено на тибетския лидер да посети планината Утай - свещено място за будистите в североизточната част на Китай, предаде Dwnews.com.

В началото на този месец Далай Лама обяви в интервю за германския вестник Welt am Sonntag, че скоро може да се върне в Китай.

Китай не може повече да се изолира, трябва да следва глобалната тенденция за демократично общество", подчерта той.

Това би довело до пробив в отношенията между Пекин и тибетското правителство в изгнание. Представители на двете страни са провели разговори в Югоизточна Азия през последните няколко месеца и преговорите между тях се движат добре, според Dwnews.com.

В същото време Си заяви, че Индия и Китай споделят едни и същи цели за развитие и е нужно тяхното стратегическо партньорство да отиде на по-високо ниво.

Индия и Китай могат да създадат възможности за света. Трябва нашето стратегическо партньорство да отиде на по-високо ниво", заяви Цзинпин.

Си пристигна в Индия в сряда с цел засилване на политическите и икономически връзки между двете държави.

Обаче Моди се оплака на китайския президент за стълкновенията по общата им граница. И двете страни взаимно се обвиняват, че техни войници често пресичат общата граница.

Двете държави подписаха споразумение за мирно използване на космическото пространство; за сътрудничество в железопътния транспорт и петгодишно споразумение за търговско и икономическо сътрудничество. Общо са подписани 12 споразумения, Китай ще инвестира 20 милиарда долара в Индия.