Подписват нов проект на Конституцията. Това първи съобщи лидерът на БСП Михаил Миков преди разговорите на парламентарните формации с премиера Бойко Борисов на втория за деня председателски съвет в НС.

Малко по-късно Премиерът Бойко Борисов излезе доволен от срещата с формациите и благодари, че всички са надмогнали тяснопартийния си интерес.

Стана ясно, че ще има нов проект, а това означава, че старият отпада и утре няма да има гласуване на промени в конституцията. То ще остане за след месец - в края на август, каквато беше „офертата" на ДПС.

Новите предложения за промени в основния закон имали 160 сигурни гласа, АБВ мислят дали да се подпишат под новия проект, за да станат 180 вносителите.

Преди съвета БСП потвърдиха, че няма да участват в разговорите с премиера. Оказало се, че това било среща на тези, които щели да подписват нов проект на Конституцията с орязаните 2/3 от промените (това, което анонсира Борисов след понеделнишката си среща с АБВ, б.р.).

Левицата била поканена за разговор. Но тъй като се събирали тези дето ще подписват новият проект, червените няма да участват. Не искаме да участваме в тази работа, подчерта Миков.

Припомняме, преди няколко часа Радан Кънев обяви, че партиите са на ръба на исторически компромис, като отново не се разбра за какво иде реч и кой ще прави компромиса.

Искам да кажа само едно голямо благодаря на лидерите на всички политически партии, които дойдоха сега, това са ГЕРБ, ДПС, РБ, ББЦ, ПФ, АБВ за това, че надраснаха партийните си пристрастия, заяви след разговорите министър-председателят Бойко Борисов.

Управляващите се съобразили с всички мнения и с компромисите, които всички искали, без това да се отрази на съдебната реформа. Това е един изключителен знак към народа, към Европа, че има политически лидери, политически партии, които могат да надскачат егото си, когато става въпрос за държавата, категоричен бе премиерът.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подчерта от своя страна, че подкрепата събира над 160 гласа, като той се надява утре и от АБВ да се подпишат и така подкрепата за новия проект да надхвърли 180 гласа.

Ще се внесе нов конституционен проект с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората.

Това, което засега е ясно, че се запазват квотите, както в първия вариант: в съдийската колегия съотношението е 8:5 - 8 съдии се избират от магистратите, а 5 - от парламента.
В прокурорската колегия пропорцията е 6:6.

Не стана ясно какво се е случило с друг спорен момент - с тайно или явно гласуване ВСС ще взима своите решения.

От „оригиналния" настоящ проект остава още нещо в новия - ограничена възможност за сезиране на КС от Висшия адвокатски съвет.

По спорния въпрос за правомощията на двете колегии спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете в колегиите от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект текст - с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса и на второ четене да се гласува позицията на българския Конституционен съд, обясни Радан Кънев.

Той благодари на лидера на ДПС Лютви Местан за конструктивността. Старият спорен проект на изменение на основния закон няма утре да влиза като точка в дневния ред. Колко бързо ще минат промените зависи от събраните подписи.

Постигнатото съгласие той определи като изумителен успех. Трудно му било да убеди в позициите си Лютви Местан. Успехът бил дори отвъд очакванията.

Вчера Кънев разговарял с премиера, с вицепремиера Румяна Бъчварова, както и с държавния глава Росен Плевнелиев. Никой нямал надеждата, че можело да се стигне толкова напред в преговорите.

Правосъдният министър Христо Иванов категорично стои зад този законопроект, подчерта тъмносиният лидер. Съгласувал съм с него всяка запетайка, допълни Кънев. Нямало договорка между ДПС и РБ. Всички формации си мислели до скоро как утре ще се излиза от обшия провал.

Лидерът на ДПС Лютви Местан е доволен, че партиите в 43 НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. Взехме трудно, но и вярно решение, смята той.

За Цветан Цветанов пък е важно, че се е постигнала нужния консенсус. Той вярва, че ще се съберат утре над 180 подписа.