Светът трябва да се обедини срещу Русия. Това обяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Gazeta.ru.

На сайта на администрацията на държавния глава на Украйна е публикувано обръщение по повод 70 г. от края на Втората световна война, като в него се посочва, че Русия е потъпкала по най-циничен начин принципите на международното право с анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Донбас.

Заради това Порошенко приканва целият свободен свят да се обедини в единен фронт. Той също изтъква, че водената от него страна е била подкрепяна от почти всички европейски и световни лидери.

Отбелязвайки 70-годишнината от края на Втората световна война и почитайки паметта на десетките милиони загинали, се обръщаме към всички народи в свободния свят с призива решително да излязат в единен фронт срещу руския агресор, който започна необявена „хибридна" война против суверенна Украйна, заявява Порошенко.

По думите му, дръзката руска агресия е заплаха не само за Украйна, но и за целия цивилизован свят, за неговата стабилност и сигурност.

Кървавите уроци на Втората световна война не трябва да са напразни, спирането на агресора може да стане само с обединени усилия, както е било преди 70 години, призовава още украинският президент.