"Ако се окаже, че е толкова страшно хората да имат избор, съм склонен дори да отстъпя".

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия по отношение на пенсионната реформа и по-конкретно предложението за пренасочване на вноски от втория стълб към държавното обществено осигуряване.

С приемането на Бюджет 2015 Народното събрание даде възможност на родените след 1959 година да изберат дали да прехвърлят парите си за пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Започналите първа работа пък трябва изрично да поискат допълнителното осигуряване да е в пенсионен фонд, иначе остават само в НОИ. Изключително оспорваната идея на ГЕРБ, неодобрена от коалиционните им партньори, мина с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, трима депутати от БДЦ и двама независими.

"Ако проблемът е свързан с едната година срок и най-младите граждани, които започват тепърва да се осигуряват, ще го преразгледаме. Ще направим така, че ако за една година не проявят никаква активност и фондовете не могат да ги мобилизират, служебно да отиват в универсален пенсионен фонд, както и досега, за да няма никакво съмнение, че искам да прибера парите на фондовете.
Нищо не е решено, сядаме на 1 януари и ще го обсъдим. Ако се окаже, че е толкова страшно хората да имат избор, съм склонен дори да отстъпя
", обясни финансовият министър.

„Дори да се случи така, че по една или друга причина средства бъдат прехвърлени от УПФ към ДОО, ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да е ясно, че те ще се използват единствено и само за изплащане на пенсии", категоричен е той.

Според него половината български граждани не знаят в кой фонд да се осигуряват.

Те са служебно разпределени. Най-важното е, че досега не се е водил дебат дали избраният модел гарантира интересите на българските граждани. Подобен дебат категорично се отказва да се води", коментира той.

"Това не е нова дискусия нито за синдикатите, нито за работодателите. Имаме не толкова концептуални различия, колкото различни страхове. Основният дебат е дали след време сборът от двете пенсии ще бъде по-голям или равен. И аз не мога да предвидя това и затова не искам държавата да носи отговорност за неудачите на този модел. След време може да се окаже, че ще имаме две поколения, които ще са неравнопоставени и държавата го е предрешила", каза още Горанов.

По думите му този дебат се е обострил излишно и няма никакъв драматизъм по темата, тъй като никой няма да бъде принуждаван да вкарва парите си за пенсия в НОИ.

"Истерията, която се предизвика около това решение ни кара да си мислим, че фондовете не искат да водят дебат със своите вложители", смята той.

"Твърдението за национализация бе една пропагандна теза, която целеше да изплаши хората и да ги настрои срещу една подобна мярка. Другото твърдение, че хората трябва да проявят активност, за да останат в универсалните си фондове също е неистина", добави финансовият министър.