Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев печели предсрочните президентски избори с 94,82% от гласовете според екзит пол на Асоциацията на социолозите и политолозите, предаде ИТАР-ТАСС. Резултатите на тримата му съперници са между 1,5 и 2%.

Политиците от опозицията отказаха да участват в изборите и призоваха за бойкот, определяйки вота като "срамен". Изборите са открити и демократични, съобщава Газета.кз, цитирайки международни наблюдатели, включително от България.

Според друг екзит пол, осъществен от научноизследователската асоциация на Института за демокрация, за Назарбаев са гласували 95,1 на сто от избирателите. На предишните избори през 2005 г. той победи с 91, 15%.

На днешните извънредни президентски избори в Казахстан беше счупен рекордът за избирателна активност, поставен при изборите през 2005 г.

Още два часа преди затварянето на изборните секции активността на гласоподавателите е била 84 на сто. За сравнение, избирателната активност при затварянето на секциите през 2005 година е достигнала  76,78%.