Тримата, замесени в "скандала Плевнелиев" - общинските съветници от ГЕРБ Орлин Иванов и Радослав Тошев и областният управител на София Данаил Кирилов заплашиха кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев със съд.

Тримата, видимо ядосани, дадоха извънредна пресконференция в Столична община във връзка със скандалните сделки между Столична община и Бизнес парк София през 2007 и 2008 г.

Георги Кадиев ще бъде осъден и ще бъде първият осъден кандидат за кмет", заяви Орлин Иванов.

Радослав Тошев коментира от своя страна, че Георги Кадиев в продължение на 4 години е критикувал всичко, което двамата съветници са предлагали и само е наблюдавал ситуацията „с ехидна усмивка", без сам да прави някакви конструктивни предложения за общината.
„Сега той има наглостта да определя действията ни като нещо, което може да подлежи на съмнение. Имах съмнения, че той 4 години е на лека дрога, но от днес съм сигурен, че е на тежка", коментира иронично синът на бившия главен редактор на „Труд" Тошо Тошев.

Той подчерта, че е срамно София да има такъв кандидат за кмет. „Той върши работа на всички, сякаш е и кандидат за президент - няма Калфин, няма никой, той е човекът-оркестър", продължи с ироничните коментари Радослав Тошев. Той се закани, че ще съди кандидат-кмета на БСП Георги Кадиев „до дупка" и заканата му беше потвърдена и от другите двама.

Областният управител Данаил Кирилов, който е бивш общински съветник на БСП заяви, че той и колегите му ще използват всички способи, за да защитят имената си. „Кадиев ни набедява в престъпление и това е престъпление от общ характер, според Наказателния кодекс", обяви още Кирилов.

Той обясни пред медиите как се е подписвал за докладите във връзка с парцелите на Бизнес парка. „Подписал съм и двата доклада в качеството си на председател на комисията по общинска собственост. С тези два доклада решаваме 7-годишен казус, който ние не сме забърквали", обясни Кирилов, припомняйки случилото се през 2007 година.

В резултат на гласуването се е сключила сделка в изключителна полза на Столична община, изтъкна още той. Кирилов заяви, че Столична община е дала с 10 декара по-малко при замяната на терени.
„Столична община си запази публична общинска собственост в тогава несъществуващия парк и в решението на общината се посочва, че Бизнес паркът сам ще изгради градината", допълни бившият общински съветник.

Той подчерта, че Столична община е получила по сметките си, но не чрез „брокери", 2,5 млн. лева без ДДС.

Бойко Маринков, Георги Свиленски, Гергана Алексова, Росен Малинов и Таня Митова са петимата общински съветници от БСП, гласували „против" доклада, внесен в Столичния общински съвет от бившия вече общински съветник Данаил Кирилов. „Това бе един от докладите за финализиране на 7-годишната сага с парцелите във фирма „Софийски имоти", заяви Данаил Кирилов.

Тримата раздадоха на медиите разпечатка на това кой общински съветник е гласувал „за" и кой „против" докладите. Гласуването на т.нар. „трети доклад" е станало на 27 ноември 2008 г., като общо „за" него са се обявили 49 общински съветници. Тогава общинският съветник от БСП Георги Кадиев не е присъствал на гласуването.

Други ключови общинари от различни групи също са отсъствали. Това са Владимир Каролев от НДСВ, Мартин Заимов от „Алианс за София", Николай Желев от СДС и Петър Москов от ДСБ.

„Курумбашев и Кадиев се изявяват като машини за разчитане на нечии други мисли", коментира Кирилов. „Всички доклади ще настоявам да бъдат прегледани и от Прокуратурата. Нека там и Георги Кадиев да обяснява", заплаши бившият общинар от БСП.

Орлин Иванов заяви, че разполага с червена папка, от която тепърва ще вадят факти за всички схеми на БСП за последните 25 години.