Гръцкото правителство планира да се допита до народа чрез референдум относно съдбовното решение дали да се запази еврото или да се върне драхмата, съобщава Reuters, позовавайки се на гръцкия вестник Kathimerini. Законопроектът за провеждане на референдума щял да бъде внесен в парламента в близките дни.

Според изданието гръцкият премиер Георгиос Папандреу разчита, че резултатите от референдума ще позволят на кабинета да продължи реализацията на плана по съкращаване на бюджетния дефицит.

Припомняме, най-големите кредитори на страната - Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ, настояват Гърция да приложи жестоки мерки за борба с държавния дълг. Против съкращенията в разходите в бюджета, на първо място за сметка на социалните програми, се изказват жителите на страната.

Вестникът пише още, че темата за референдум е обсъждана на извънредно заседание на 18 септември. Идеята получила подкрепа на членовете на правителството, но голяма част от тях се обявили против нея. Вътрешният министър посочил, че ако гърците гласуват за връщане на националната валута, в страната трябва да се обявят предсрочни избори. Министърът на селското стопанство пък предложил да не се провежда референдум, а веднага да се обявят предсрочни избори.

Вестник Kathimerini съобщава, че идеята за провеждане на референдум за еврото била лансирана и по-рано, тогава обаче Георгиос Папандреу се възпротивил.

 

По-късно правителството на Гърция опроверга информацията, че обмисля референдум за членството на страната в еврозоната.

Правителството отдавна казва, че планира референдум за политически реформи, но неведнъж е отхвърляло спекулациите, че тема на допитването може да е гръцкото членство в еврозоната. Запитан дали референдумът ще бъде за оставането на Гърция в еврозоната, заместник-говорителят на правителството Ангелос Толкас заяви: "Не. Не сме обсъждали такъв въпрос."

Гърция, чийто държавен дълг приближава 350 милиарда евро, се намирана границата на фалита. Икономиката на страната функционира благодарение на финансовите инжекции на ЕС, ЕЦБ и МВФ, които отпуснаха на страната заем от 110 милиарда евро. тези пари обаче не се оказаха достатъчни, за да извадят страната от кризата. В момента страната води преговори с кредиторите за отпускането на поредния транш в размер на 8 милиарда евро.