Пленумът на БСП, провеждащ се в централата на социалистите в София, започна с експозе на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, което защити икономическата политика.

С удоволствие бих поел изцяло отговорността за провеждането на тази политика, но нямам право, защото тази политика не е моя", заяви Овчаров.
Според него расте доверието на международните финансови институции, на чуждестранните инвеститори и на хората.

Няколко часа след това висшите червени партийци дискутираха социално-икономическата политика, като обаче не се случиха очакваните искания на оставки на министри.

Представената общо взето позитивна картина на Овчаров беше остро разкритикувана от Янаки Стоилов, който настоя за промени в икономическата политика.

„Финансовата стабилност трябва да се поддържа, но това не е достатъчно", заяви Стоилов.
Той предложи да се преосмисли валутната политика, да се въведе данък наследство за получаващите по-големи доходи, минималната работна заплата да стане още от следващата година 200 лева.

Стоилов настоя още да се промени съотношението между преки и косвени данъци, тъй като с прилагането сега правителството провежда още по-дясна политика отколкото предишното.

Той настоя за намаляване на данъчно-осигурителната тежест и по-адекватно и осезаемо повишаване на доходите.
За всеки сто лева, които бизнесът дава като възнаграждение, той трябва да плати още 70 лева, аргументира се Стоилов.
Според него това води до задържане на доходите в сивата икономика.

По негово мнение трябва да се предприемат спешни мерки срещу изтичането на капитали и препоръча да се спрат възможностите това да става например чрез безмитните бензиностанции.

Стоилов разкритикува и разрастването на държавната администрация.
Всяка година се обявяват съкращения в нея и същевременно всяка година администрацията се увеличава с нови структури, които оказват все по-малко услуги на гражданите", аргументира се Стоилов.

Корупцията не е абстрактна, тя се е превърнала в норма на живот, подчерта Стоилов.
Той изказа съмнения дали в български интерес е намаленото участие на страната в проекта Бургас - Александруполис и изрази съмнения доколко обосновано е максималното участие на фирмата Фронтиер.

Стоилов повдигна въпроса и за сделката за телефонията на Министерството на външните работи и упрекна външния министър, че не е предприел необходимите действия.

По мнението на Стоилов засега няма убедителни доказателства, че приватизацията не се използва като средство за облагодетелстване и като алиби за оттегляне на държавата от важни социални отговорности.
Не съм сигурен, подчерта Стоилов, че приватизацията на Топлофикация София например, с нещо ще облекчи потребителите.

Вместо оставката на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров друг един от критиците Илия Божинов, член на ВС на партията, поиска да му бъде потърсена политическа отговорност.

По време на изложението си Божинов само маркира нередности и корупционни схеми, като беше апострофиран и упрекван от залата за липса на конкретика.

Божинов маркира като обезпокоителни схемите за обществени поръчки, изказа съмнения, че електроразпределителните дружества надписват сметки и законът за енергетиката им дава прекалено големи правомощия, а хората не могат да се защитят.

Той изказа и опасението, че при приватизацията на ТЕЦ-овете чешката компания ЧЕЗ не е платила цялата цена, че в договора за гориво на АЕЦ -Козлодуй централата е обвързана до края на съществуването й, че цените на тока са прекомерно високи, че са предоставени държавни помощи 15 млн. лева на Хюлет - Пакард, чиято печалба превишава националния доход на страната.

Божинов упрекна правителството и по-специално неговите представители от БСП в действия, обслужващи корпоративни интереси, както и в бездействие по същия резултат.
Божинов посочи като примери Булгартабак и това, че не е сменен бордът на директорите на Слънчев бряг, разкритикува бъдещата приватизация на Български морски флот. 

На исканията за повече конкретика Божинов отговори, че допълнително ще предостави писмена информация.
Той настоя сигналите за нередности и корупция да станат предмет на специално обсъждане в рамките на БСП.

В крайна сметка критиките на Илия Божинов и други партийци бяха определени като по-скоро несериозни и като подмяна на дебата за икономическата и социалната политика с необосновани лични атаки и претенции.

На фона на тези критики представителите на правителството опровергаваха нападките и изтъкваха постиженията си. 

Румен Овчаров обясни несъстоятелността на повечето нападки на Илия Божинов и Янаки Стоилов и ги определи като безсмислици и клевети.
Той поясни, че сам би си подал оставката, ако не си върши работата и няма да чака Илия Божинов да му я поиска, което той и не направи.

Според Овчаров, както и според заместник-финансовия министър Георги Кадиев, мерките, които предприема правителството водят именно към изсветляване на икономиката и към изваждане на доходите на светло.

Отговорът на въпроса за разликата между лява и дясна политика няма да го даде съотношението между преки и косвени данъци, контрира критикарите и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин.

Той обясни, че няма политика, която да казва - харчете повече пари от резерва, което ще увеличи инфлацията, и същевременно - вдигайте доходите.

По силата на обективните икономически закони това би застрашило финансовата стабилност. Разликата между лява и дясна политика трябва да се търси другаде, коментира Калфин и насочи към разкриването на работни места, грижите към хората в затруднено положение, които безспорно са елементи на лява политика.

Живеем в пазарно стопанство и се опитваме да решаваме социални въпроси", обясни Калфин.

В приетия от пленума документ се обръща внимание, че лява е онази политика, която създава заетост, по-високи доходи и равен достъп до основни социални блага, като образование и здравеопазване.
В документа се подчертава, че повишаването на жизнения стандарт на хората може да се реализира само с политика, която гарантира макроикономическата стабилност, икономическия растеж и условия, стимулиращи инвестициите и бизнеса.

От своя страна лидерът на БСП и премиер на страната Сергей Станишев заяви, че намира част от критиките за екстравагантни, друга част - за ретроградни, трета - за нереалистични.
(Вж. подробности за изказването на премиера)

Участниците в пленума в крайна сметка се обединиха около становището, че подкрепят икономическата и социална политика, която провежда БСП в рамките на тройната коалиция и парламента и дават положителна оценка за работата им.

Те приеха още изводите и препоръките да бъдат обобщени и предложени за утвърждаване на изпълнителното бюро на Висшия партиен съвет, а също така възлагат на представителите на БСП във властта да работят за реализирането на изводите и препоръките в приетия документ за икономическата и социална политика.