25% увеличение на заплатите на полицаите не е резонно. Това каза финансовият министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия по подов исканията на МВР синдиката, който заплаши с протест.

Средната заплата за младши сержант в МВР и длъжностите над тази е 1004 лева, обясни финансовият министър.

"Те искат 25% увеличение, което е 1280 лв. Хубаво е да се зададе въпросът трябва ли МВР да е толкова богато министерство", посочи Дянков. Той бе категоричен че увеличение с 25 на сто е немислимо. По думите му това е доста по-високо от възнагражденията в половината от самото министерство и е сходно на тези във финансовото ведомство като подчерта, че в неговото министерство всички хора са с висше образование.

По думите на финансист номер едно, полицаите имат най-дългите отпуски и се пенсионират по-рано. Според него те имат най-добрите условия на работа, сравнено с всяка друга държавна служба. Затова не е приоритет да се увеличават месечните им възнаграждения.

Във връзка с Бюджет 2013, министърът каза, че акцент ще бъде увеличаване на пенсиите. Министерството е направило два анализа - пропорционално увеличение и еднакво за всички.

„Целим се с това, какъвто и да е процентът, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези 3 години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009-та година", каза Дянков.

Той коментира и резултатите от Олимпиадата. По думуте му не сме взели достатъчно медали. Относно отделените средства за спорт той посочи, че 23 млн. лева са парите дадени директно за подготовка на българските спортисти за Олимпиадата, но на практика отделените финанси са повече.

Финансовият министър допълни, че е обсъдил с премиера Бойко Борисов да има преразглеждане на финансирането в спорта. От всички 106 спортни федерации у нас, пари трябва да се дават само на тези, които показват добри резултати и потенциал. Дянков наблегна, че приоритетни ще са тези федерации, които развиват спорт за децата и младите поколения.