Прокуратурата проверява пазарджишкия кмет за сделки с имущество, придобито по престъпен начин. Държавното обвинение се е самосезирало след изнесени данни за луксозен недвижим имот в пазарджишкото село Паталеница, собственост на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

Припомняме, преди два дни министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че НАП е образувала проверка на имущественото състояние на кмета на Пазарджик Тодор Попов. Това стана, след като в редица медии се появиха снимки от къщата на Попов в село Паталеница, която е снабдена и с огромен двор, закрит басейн, изкуствена река и къща за гости. Според някои само оградата, която опасва имота, е на стойност 150 хиляди лева.

Неотдавна пък пиарката на кмета - Татяна Стоянова, беше намерена разстреляна пред дома си. Една от версиите, която се коментираше, беше свързана именно с работата на Стоянова в общината, като впечатление направи и скъпото й жилище и автомобил, непосилни за заплатата й.

След като първият прокурор Ангел Панков си направи отвод, система за избор на случаен принцип посочи прокурор Стоян Пешев.

От прокуратурата обясняват, че целта на проверката е да установи наличие на данни за престъпление за неплащане на данъци и сделки с имущество, придобито по престъпен начин.

В хода й ще бъдат изискани всички документи, даващи информация за стойността на имота, ще се провери времето за придобиване и построяване на сградите на имота, фирмите и лицата, участвали в построяването. Освен това прокуратурата ще проверява и дали имотът е деклариран в общинските служби. Предстои да бъдат установени и всички останали собственици на имота, като се провери и свързаността им с Тодор Попов.

Обект на пълна проверка ще бъдат и търговските дружества, в които има участие съпругата на градоначалника. Държавното обвинение ще поиска информация и от НАП за за разкриване на данъчно-осигурителната тайна на всички физически лица от търговските дружества. Счетоводната дейност на дружествата също ще бъде проверена.

Ще бъде извършена пълна проверка на доходите на сем. Попови, заемите, ако са придобивали такива, и начина на изплащането им.

Прокуратурата ще изиска и договора за ползване на автомобила, за който се сочи, че е предоставен от "приятел, спечелил търгове по ЗОП с възложител Община Пазарджик". По информация на БНР този бизнесмен е Паун Лазаров - вуйчо на осъдения за убийството на сестрите Белнейски Лазар Колев.

До месец ще стане ясно дали срещу кмета на Пазарджик ще бъде образувано досъдебно производство.

Във вторник Тодор Попов ще даде пресконференция по случая.