Откриването на нови работни места е гореща тема, ден преди парламентарните избори в Холандия, съобщава АП.

Избирателите се притесняват за работните си места, въпреки че Холандия е втората страна в ЕС с най-ниската безработица - 5.3% за юли - и една от първите страни с най-ниска безработица сред младежите - 9.2% в сравнение с 22.5% средно за ЕС.

В последния ден от кампанията премиерът Марк Рюте заяви, че страната е изправена пред фундаментален избор: възгледите на левите за покачване на средствата за увеличаване на работните места, докато държавният дълг нараства или строги мерки за икономии - намаляване на бюджетния дефицит, докато инвестирането в инфраструктура и образование стимулира икономиката.

„Франция е страна с висок дефицит, високи данъци, нисък растеж и това не би било добре за Холандия", изтъкна Рюте. „Германия има същата философия като нашата - нисък дълъг и работа", допълни той.

По думите му тази малка страна - Холандия - която е свързана предимно с износ, е сериозно засегната от дълговата криза в Европа, но все още е в добра форма.

Бившият активист от „Грийнпийс" и лидер на Партията на труда Диедерик Самсом диша във врата на лидера на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) Рюте в проучванията.

Откакто Рюте пое властта безработицата се увеличи със 100 хиляди души, мнозинството младежи. Ние смятаме това за сериозен проблем", каза Жок Лодер от младежкото крило на Партията на труда.

Според Самсом германската линия за стягане на коланите и съкращаване на бюджетния дефицит ще струва повече закрити работни места.

От своя страна лидерът на Социалистическата армия Емиле Рьомер заяви, че развитието на програмите на другите партии ще отнеме дълъг период за спиране на покачващата се безработица. „Някои партии обещават работа през 2040 година. Когато си стоиш в дома и нямаш работа ти не искаш работа през 2040 година, а искаш още утре", изтъкна той.