Никакво взаимодействие с ГЕРБ, БСП и ДПС, обявиха от новопоявилата се коалиция „Десните".

Манталитетът на ГЕРБ, ДПС и БСП е еднакъв. Ние сме алтернатива и категорично никакво взаимодействие и разговори с тези партии, обяви председателят на „Единна народна партия" (ЕНП) Мария Капон, която е част от новата коалиция.

Припомняме, в края на миналия месец стана ясно, че ЕНП, ПП „Синьо единство" и Български демократически форум (БДФ) отиват заедно на изборите, обединени в коалиция „Десните".
До това се стигна, след като „Синьо единство" не успяха да се разберат с реформаторите. Припомняме, БДФ също имаха взимане-даване с ДСБ, чийто коалиционен партньор бяха за парламентарните избори през 2013-а.

Служебният кабинет е тест между комунист и демократи, може би и тест за ГЕРБ как да управлява в следващия си мандат, смята Капон. Тя припомни аферата „Костинброд", подчертавайки, че съмненията по този случай продължават и пожела честни избори на 5-и октомври.

„Ние сме се събрали не като личности, не като политически партии, а като хора, които застават зад идеологическата си платформа", заяви още Капон.

Според нея действията на ГЕРБ, БСП и ДПС са еднакви през последните години - като се започне от „Белене" и се стигне до начина, по който гледат на олигархията. Председателят на ЕНП обвини опонентите си, че са популисти и се водят само от олигархичните си интереси и собствените си джобове.
„БСП и ГЕРБ не са алтернативата за държавата", категорична е Капон.

Коалиция „Десните" ще застане зад предприемачите, зад всички работещи, които искат да създават брутен вътрешен продукт за държавата. Следващия месец новата коалиция ще представи визията си за интелигентна икономика и как може да се възроди.
„Имаме интересна сплав между хора с опит и енергията на младостта, за да покажем, че имаме решенията за страната", каза още Капон.

Христо Панчугов от „Синьо единство" обяви, че новата коалиция е опит да поставят начало на такова дясно обединение, каквото трябвало да се случи преди година и половина и да дава отговор на няколко въпроса.

Няма човек в партиите, които стоят пред вас, за когото да има съмнение по отношение на идентичността", заяви той.
Според Пандчугов в това време, в което е правило да си популист - да имаш смелостта да застанеш със своята идентичност и да отстояваш принципи, е най-голямото предимство, с което „Десните" могат  да застанат пред хората.

"Нямаме желание да редим пасианси, да се договаряме с някакви хора от различни институции, да премълчаваме истините, за да не се разсърди някой", увери Панчугов.

Той прогнозира, че и други хора, които трайно са свързани с десницата, ще се отзоват на тази маса с новата коалиция. В българската десница има очакване, което обаче бива погребано в разговори за партньорства, за компромиси - за всичко друго, но не и за политика, смята Панчугов.

По думите му, коалиция „Десните" ще се опита да бъде алтернатива на Реформаторския блок. По този повод той коментира, че „центристкият завой на РБ и съпротивите на части от него срещу този завой не поставят основите на едно стабилно бъдеще". От това Панчугов направи извода, че вътрешните противоречия са по-големи от възможността да се прави политика.

Д-р Илко Семерджиев от гражданската квота отчете, че случилото се през изминалите 3 години не удовлетворява гражданите. „Десните" искат да докажат, че политиката не е мръсна работа и че са хора, които искат да дадат, а не да вземат.

Нов модел на поведение обещаха представителите на новото политическо обединение.  Семерджиев изтъкна, че политиката е професионално занимание, но то се подценява. Според него много хора се опитват да се наричат политици, да се самоетикетират, но в практиката не доказват професионализма си.

Стана ясно, че „Десните" са подготвили ценностна платформа, както и таблица на приоритетите.

Председателят на БДФ Жаклин Толева  дефинира целта на „Десните", а именно - „съществуването на България като демократична, правова, справедлива, национално силна държава в обединена Европа, с държавно управление, фокусирано върху достойното битие на човека, свободата и развитието на личността и благоденствието на обществото".

Тя се зарече, че ще бъдат абсолютно категорични в отстояването на политиките и ще бъдат безкомпромисни в „опитите на великоимперските интереси да преориентират България от ЕС към Евразийския съюз или други интереси".

Следващата седмица ще се реши кой ще бъде председател на коалицията. Предвидено е общото ръководство да се осъществява от съвет, в който ще има представител на всяка партия от коалицията.