Протестиращи общинари и жители на Неделино за втори ден блокираха сградата на общинската администрация, съобщава БТА.

Припомняме, изборът на новия кмет Румен Русинов нажежи страстите в общината. Той е избран с решение на Общинския съвет за кмет до края на мандата, тъй като досегашният управник Стоян Беширов бе отстранен от длъжност със съдебно решение. Срещу него има повдигнато обвинение за престъпление по служба. Протестиращите и вчера блокираха достъпа до сградата на общината и новият кмет не можа да влезе в кабинета си.

Днес блокадата продължи няколко часа. Достъп до сградата бе осигурен едва, след като полицията връчи предупредителни протоколи на протестиращите, съобщават от общината.

За временно изпълняваща длъжността кмет досега бе определена заместник-кметицата Фанка Георгиева. Самата тя е обжалвала решението на местния парламент за избора на Русанов. Смолянският административен съд се е произнесъл по две от жалбите на Георгиева. Тази, която атакува решението на Общинския съвет за допуснатото предварително изпълнение на избора на кмет, е отхвърлена.

Относно втората жалба - съдът отменя частично решението на местните парламентаристи, с което се допуска предварително изпълнение на изискването заместник-кметът Фанка Георгиева да предаде кметския печат, ключовете от канцеларията, от касата с архива и обществените поръчки.

Първото заседание на делото по жалбата на Георгиева срещу решението за избор на Румен Русинов за кмет е насрочено за 12 май.