Във Варна на втора инстанция започна делото за убийството на студентката Радостина Евтимова. В края на февруари Окръжният съд произнесе доживотна присъда за единствения подсъдим Георги Цветанов.

Адвокатите му днес поискаха отвод на съдебния състав, тъй като той бил предубеден, съобщи БиТиВи.

Съдът не си направи отвод и даде ход на делото, което продължава и в момента. Защитата отново говори за липсата на мотив и за манипулиране на доказателства.

Адвокатите настояват, че Георги е невинен и трябва да бъде оправдан.

На първа инстанция Георги Цветанов беше признат за виновен за убийството, извършено по особено жесток и мъчителен начин, с цел да прикрие изнасилване.

По обвинението за изнасилване, което беше сочено като мотив обаче, той беше оправдан.

Прокуратурата днес настоява за доживотна присъда без право на замяна. Същото искат и родителите на жертвата.

Припомняме, трагедията предизвика масови протести, които доведоха до промяна в Наказателния кодекс - съкратеното следствие да не се прилага при подобни зверски убийства.

Преди близо месец обаче тази промяна отпадна. Това означава, че, ако делото бъде върнато за ново разглеждане, Георги Цветанов може да се признае за виновен и да получи присъда под минималната - 15 години, а реално да излежи между 5 и 10 години.

Родителите на Радостина коментират, че едно постижение е отнето с лека ръка в услуга на брутални убийци. Три семейства, чиито деца бяха убити в последните години, написаха протестно писмо до премиера, изразяващо шок от поредната поправка.