Да бъде оповестена цялата истина за досиетата, призова пловдивският митрополит Николай.

В обновения митрополитски храм „Света Марина" той отслужи съборна света литургия и молебен за благодатен мир и единство в Българската православна църква, съобщи Дарик.

Според него обществото знае само една част от истината, а общественият образ на църквата е „накърнен, а народът - смутен".

По думите му заради скандала с духовниците-агенти църквата е изправена пред нов разкол и в този момент от изключителна важност е ролята на патриарх Максим. Той трябва да преведе Православната църква през това изпитание, изтъкна дядо Николай.

В тези дни на изпитания за Българската православна църква, дойде време да се срещнем очи в очи с истината. Вярвам, че след това изпитание, тя ще излезе още по-силна, заяви митрополитът.

Според духовника трябва да се отговори на въпроса не как, а защо българските митрополити са станали агенти на Държавна сигурност. По думите му това е станало, защото са били заплашвани и принуждавани от ДС.

Проблемът с досиетата беше решен предварително само в нашата епархия, отбеляза митрополит Николай и подчерта, че свещениците от Пловдивската епархия са отворили досиетата си още през септември миналата година.
По време на църковна конференция те са попълнили справка за това имат ли агентурно минало. Всички бивши агенти на ДС от епархията са оставени да се покаят, допълни митрополит Николай, но не коментира кои и колко са те.

Личен избор е на тези, които не са се покаяли, да го направят, категоричен бе той.

Богослужението, което се проведе при засилено полицейско присъствие и охрана продължи близо четири часа. В него участваха епископи на БПЦ и свещеници от всички духовни околии в Пловдивска епархия.

В храма бяха поставени за поклонение светините на Пловдивска епархия - частицата от светия Кръст Господен от манастира в местността Кръстова гора, чудотворните икони и свети мощи.