Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение за взривовете в складова база „Стралджа-Мараш" край Петолъчката.

Припомняме, при взривовете на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници.

Собственикът и управител на фирма „Берета трейдинг" и началникът на производството са обвинени, че при работа с боеприпаси не са спазили необходимите мерки за безопасност, съобщава БНТ.
Престъплението е определено като особено тежък случай, за което се предвижда от 5 до 15 години затвор.

Досъдебното производство се разследва от Националната следствена служба под наблюдението на Ямболска окръжна прокуратура. Направените експертизи са доказали причината за първоначалния взрив.

"Взривът е станал от неспазване на технологичния процес... т. е. не е изпълнено това, което им е възложило Министерството на отбраната - да бъдат унищожени боеприпасите, а не да се разфасоват", обясни окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев.

Нанесените материални щети са за над 65 милиона лева. Подробно са описани всички разрушения на близо 200 жители от околните населени места и земеделските производители и на засегнатите от взривовете около 30 фирми, земеделски кооперации и институции. Разследващите са установили и защо огънят е прехвърлил в съседните складове, които са с най-големите щети.

"Самият склад е имал доста неколкократно по-високо количество взривни вещества, съхранени и именно надхвърлянето на нормите е причина да се прехвърли пожара, т. е. взривът да прехвърли в другите складове и да се получат материалните щети", посочи още Георги Ханджиев.

От Ямболска окръжна прокуратура казаха, че разследването е към края си. В най-скоро време ще бъде изготвен обвинителен акт и делото ще влезе в съда.