Лидерът на прокюрдската турска опозиция обвини президента на страната Реджеп Ердоган, че е започнал въздушни атаки в Сирия и Ирак с цел предотвратяване на териториални и политически победи на кюрдите, съобщава Ройтерс.

В интервю пред световната агенция Селахатин Демирташ, лидер на Демократическата партия на народа, също изтъкна, че Анкара използва войната срещу „Ислямска държава" като прикритие.

Миналият петък Турция започна въздушни удари по лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак и по „Ислямска държава" в Сирия. Според премиера на Турция Ахмет Давутоглу ударите са „синхронизирана борба срещу терора".

Основната цел на военните действия не е борба срещу ислямски джихадисти, а да се предотврати кюрдите да обединят териториите, които контролират в Сирия, изтъкна Демирташ.

„Турция извърши няколко въздушни атаки срещу „Ислямска държава" просто като шоу, без да причинява сериозни поражения върху групировката, „Ислямска държава" не усеща сериозен натиск от Турция. Операциите на Турция не целят предприемане на мерки срещу „Ислямска държава". Основната задача e да се предотврати създаване на кюрдска държава в Северна Сирия", смята той.

Според него управляващата Партия на справедливостта и развитието е вкарала страната в период на конфликт, защото търси отмъщение за загубеното мнозинство след парламентарните избори през юни, категоричен е Демирташ.