Няколко младежи направиха опит да прескочат оградата на Софийския университет, там където са се насъбрали по-малко хора, които да ги спрат. Един от подкрепящите новите окупатори разказа, че той самият се е опитал да хване младежите преди да прескочат оградата, за да не предизвикват провокации в сградата. По думите му обаче, полицаите са го бутнали, като така са помогнали на едно от момчетата да влезе в университета.

Въпреки че имаше два обявени за различно време протеста, подкрепящи и противници на окупацията на Софийския университет, двете демонстрации се сляха в еднa, като до момента не се е стигнало до физически сблъсъци.

Няколкото десетки демонстранти от двете страни обаче са доста остро настроени едни към други, а предимно по-възрастните граждани се карат помежду си, като в защита на „тезите си" си разменят обиди като „червени боклуци", „народни предатели" и „българоубийци".

Полицейското присъствие е изключително засилено, като силите на реда се опитват да задържат протестиращите по тротоарите, за да не пречат на движението по улиците зад Софийския университет.

Въпреки това движението за момента е спряно.

Доста студенти са се събрали до страничния вход на Ректората с плакати „Освободи СУ", тъй като искат нормално провеждане на изпитите от редовната им зимна сесия.

Дарина Георгиева, която е преподавател в Историческия факултет на СУ, също застана на страната на студентите, които искат окупацията да бъде прекратена. Тя обясни, че в който и да е ВУЗ няма място за политика и за насилие, а веригите на входа са именно насилие. Тя припомни протестите в СУ от 2010 г., когато и ръководството, и всички студенти са се обединили срещу антипросветителската политика на ГЕРБ. По думите й единствено образователни искания могат да намерят място в университетски протест.

Малко след 13:30 часа Радан Кънев се оказа единственият политик в дясно, който се отзова на призива на окупаторите да дойде да разговаря с тях.

Запитан от news.bg дали ще призове окупаторите да освободят Ректората, Кънев обясни, че ще призове хората вътре да се срещнат с него на място извън университета, в спокойна атмосфера, лишена от протести, окупатори, контраокупатори и полиция. Той апелира служителите на реда да се въздържат от прибързани действия, защото никога не бива да се позволява насилие на територията на университета. По думите му автономията на вуза трябва да бъде спазена.

Кънев уточни, тъй като той самият е протестиращ, не може да не подкрепи този протест, но обеща, че ще обсъди с окупаторите как заедно да продължат към искането за оставка при по-подходяща за всички атмосфера. Радан Кънев след това си е тръгнал.