Наказание от 8 месеца пробация получи мъж, убил костенурка. Споразумението е одобрено от Варненския окръжен съд. Костенурката, която убил Марин Маринов, попада в категорията на защитените от Закона за биологичното разнообразие видове. Според Наказателния кодекс за това деяние извършителят може да получи до 5 години затвор с глоба от 5000 до 20 000 лева, съобщават от съда.

59-годишният Марин е постигнал споразумение с Варненската окръжна прокуратура и през следващите 8 месеца ще има задължителни срещи с пробационен служител. За същия период два пъти седмично той ще се регистрира и по настоящ адрес.

На 25 май тази година безработният Марин отишъл в градината, в която отглеждал домати. Във високите треви видял костенурка и решил, че може да се нахрани с нея. Показал плячката на комшията и му обяснил какви са намеренията му спрямо животното. Съседът подал информация в полицията, но когато органите на реда пристигнали вече било късно.

Експерти установили, че животното е от вида Testuro ibera - „Шипобедрена сухоземна костенурка", която е от защитен вид. Марин обяснил на полицаите, че изял животинката от глад.

Споразумението влиза в сила веднага.