Турският конституционен съд отмени правителственото решение от миналата седмица за блокиране на достъпа до социалната мрежа „Туитър", предаде ИТАР-ТАСС.

Магистратите постановиха, че спирането на системата за микроблогинг нарушава основни права на потребителите и разпрати препоръка до всички интернет доставчици в страната, в която препоръчва достъпа до сайта да бъде възстановен.

Съобщението е било изпратено до държавното Управление по въпросите на съобщенията и телекомуникациите, както и до държавното Управление по информационните технологии. Именно тези две организации издадоха разпореждането за блокиране на сайта.

Припомняме, че „Туитър" бе блокиран на 20 март, след като правителството на Реджеп Ердоган обвини компанията зад услугата в „опит за държавен преврат" заради изтекли там записи, уличаваще премиера и неговите министри в големи корупционни скандали.

След като ръководството на сайта отказа да изтрие акаунта, от който бе публикувана компрометиращата информаци, властите в Анкара решиха да предприемат крайната мярка.

Припомняме, че в неделя в югоизточната ни съседка се проведоха местни избори, на които управляващата „Партия на справедливостта и развитието" отбеляза убедителен резултат.