Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов ще сезира прокуратурата за сериозни нарушения по програма „Красива България".

Проверката на бившия министър Емилия Масларова и шефа на „Красива България" трябва да продължи, убеден е той.

Младенов съобщи, че от предишното ръководство на министерството е оставен дефицит във фонда в размер на 7,4 млн. лв. и подчерта, че закононарушенията по „Красива България" са много.

Той посочи, че има сключвани договори без финансов ресурс. „Нека прокуратурата да предприеме съответните действия", категоричен е Младенов.

По програмата „Красива България" е имало нарушения на процедури за обществени поръчки. За голяма част от разходите липсват документи.

Наетите безработни са по-малко от предвиденото по договора, а в някои случаи изобщо не са наемани безработни лица, каквато е целта на проекта, съобщиха още от министерството.

Освен това при проверките е установено, че контролът по изпълнението на договорите, е бил занижен и за това в резултат е имало некачествени ремонти, липса на оборудване и мебелировка, въпреки че по документи съществуват.

Бившият социален министър Емилия Масларова отказа да коментира твърденията, че е участвала в злоупотреби по проекта „Красива България". Масларова каза, че не е запозната с резултатите от направената ревизия, но определя проекта като много успешен.

Тя уточни, че обектите, за които се кандидатства за финансиране, се определят от общинските съвети и кметовете. Програмата се управлява от Управителен съвет и неговите членове трябва да дадат обяснения и потвърждения за злоупотреби, посочи още Масларова.

Тя насочи журналистите за коментар към председателя на Националното сдружение на общините Дора Янкова.