Ние не спасяваме една банка, нито пък Цветан Василев или тези хора около него. Но една морална отговорност трябва да носят и Орешарски, и Близнашки, защото не си мръднаха пръста в една такава тежка ситуация. Такъв анализ на кризата с КТБ направи бившият кмет на столицата и служебен премиер през 1997 г. Стефан Софиянски пред bTV.

Има политическа договореност КТБ да бъде спряна, категоричен е той.

Според Софиянски бившият премиер Пламен Орешарски е бил спиран да предприеме стъпки по отношение на злополучната банка, тъй като "Орешарски знае как се правят нещата, познава механизмите, има познанията". За да не предприеме той стъпки, той е бил спрян.
Смятам, че е бил спиран така, както през целия му мандат. Ако беше достатъчно независим, той имаше шанс да бъде добър премиер, заяви още Стефан Софиянски и допусна, че "комунистите, мнозинството в парламента тогава - ДПС и БСП" са възпирали от действия Пламен Орешарски.

Става дума не само за една банка, а за сложни отношения, в които са преплетени и държавни институции, и общини, продължи той, заставайки на категоричната позиция, че КТБ трябва да бъде оздравена.

Пътят за спасяването на банката минава най-напред през нейното до известна степен одържавяване. Софиянски изложи и своите аргументи срещу позицията, която много хора заемат напоследък - "защо да спасявам една банка?". По думите му КТБ трябва да се разглежда като сложен икономически субект.

Защо да губим тази институция? Това е грешното мислене. Ако за нея мислим като за държавна банка, то ние спасяваме държавна банка. Защото в процеса на изваждане на банката от кризата, тя ще бъде одържавена. Все си мисля, че разумът ще надделее и ще се намери по-разумен начин от това да се закрие КТБ. Днес говорим за много голям дефицит там. Ако дупката сега е 4.2 млрд.лв., когато банката е била затворена, не е бил повече от 1-2 милиарда - нещо, което е преодолимо, смята още Стефан Софиянски.

Той определи вчерашните дебати в парламента по темата като некомпетентни, а изказването на Бойко Борисов, че ни чака 5-годишна рецесия - като популистко.

На КТБ трябва да гледаме не като на спасяване, а като на развитие. Когато активите, които притежава банката, бъдат управлявани умело, те ще станат доходоносни и КТБ лесно ще стъпи на краката си, е рецептата на бившия служебен премиер.

Софиянски заяви, че е трябвало да се диверсифицират вложенията като се направи пул от банки, които да си разделят финансовия товар и да ги поемат, защото ако в този момент Фондът за гарантиране на влоговете бъде използван, то той ще остане празен, а не всички вложители ще бъдат удовлетворени.

„В интерес на страната ни е тази банка да продължи да действа с висока степен на държавно участие. Банката има потенциал", категоричен е Стефан Софиянски.