Политически, религиозни, престъпни, мафиотски и терористични - масовите убийства са сигурен начин да се всее страх сред гражданите, да се предизвика политическа криза и в крайна сметка да се дестабилизира обществото.

Почти всички организирани групи имат свои ритуали и методи, с които слагат печат на извършеното престъпление. Накрая те не забравят да сложат подписа си и публично да изпратят съобщение за целта, поради която са били извършени тези престъпления.

Това пише Утрински весник в коментарна статия във връзка с петорното убийството край Смилковци.

Македония все още е в шок от убийството на петима души в покрайнините на Скопие - новина, която със светкавична скорост се разпространи по света.
Убийствата на невинни цивилни, за съжаление, са много чест метод за изпращане на екстремистки послания. Това са престъпления, за които светът дълго време няма отговор, тъй като става дума за прецизно планирани и водени операции, най-често от интелигентни и образовани хора, и финансирани от мощни фирми и кръгове, готови да дадат астрономически суми за изпълнение на каузата.

До публикуването на нови данни около престъплението край Смилковци, вестникът решава да помести материал, в който анализира престъпления, извършени с политически или религиозни мотиви, като разглежда известни до момента убийства и екзекуции, зад които стоят организирани групи.

Тероризмът, чието начало е преди осем десетилетия, когато за първи път е бил отвлечен самолет, е насилие от страна на групи или лица, които имат пряка връзка с чуждестранни сили, или чиято дейност преминава националните граници. Целта е да се сплаши или принуди населението да осъществява целите на организацията. Тези групи, насочват дейността си към по-големи обекти, а именно бомбени или самоубийствени атентати срещу самолети, железопътни линии, сгради и други подобни, за да създадат впечатление, че държавните служби не работят и така всъщност да изпратят послание към гражданите, че никой не е защитен.

Тероризмът в ново време се определя като война на ниско ниво, конфликт с малки размери и е Ахилесовата пета на нашата цивилизация.

В света има над 3000 терористични организации, но в действията на ЕТА, ИРА, Ал Кайда, няма да срещнете екзекуции на цивилни, напълно непознати за обществеността, извършени в периферията на града, без да се посочват мотивите (каквото е това край Смилковци, бел.ред.).

В политическите убийства (често за тях се говори като за атентати) жертви могат да бъдат политически фигури, държавни служители, съдии и прокурори, висши военни, дипломатически представители и други личности, за които се смята, че имат влияние върху политическия и обществения живот на страната. Непосредствените цели на атентатите са да се даде публичност на действия и идеи, да се навреди на международната репутация на страната, да се предизвикат принуди, но и да се осигурят симпатии сред определени слоеве и групи. Една от конкретните цели може да бъде поемане на властта.

Във всички форми на убийства преобладава суровостта и коравосърдечността на извършителите. Те са оперирани от съвест, нападат деца и жени, отнемат живота сякаш това е най-обикновена задача. В Мексико, където от 2006 г., когато новата власт обяви офанзива срещу наркокартелите, до сега са убити повече от 50000 души. Миналата седмица, дилърите убиха седем таксиметрови шофьори, които изнудвали за пари.
Престъпните убийства са свързани с мафията. Добре организирани групи разчистват сметките помежду си. В бизнеса с наркотици, оръжия и хора често се стига до влошаване на отношенията между партньорите. Извършителите са престъпници, жертвите са престъпници.

В религиозните убийства пък жертви стават членове на друга религия и вяра. Ирак е най-известен с такива случи. На принципа "убий неверника, за да бъдеш по-голям пред твоя бог", религиозните фанатици използват всички форми на престъпни действия. Убиват с пистолети и бомби, извършват престъпления и в религиозни обекти.

Общото между всички организирани убийства е публичността. Извършителите, по-точно техните шефове, искат в публичното пространство много да се говори за тях. В повечето от случаите те поемат отговорност и не се крият. Изпращат съобщение, че за целите си са готови на всичко.

Всички досегашни улики показват, че последното престъпление в Македония е добре планирана операция с подпис на някоя от екстремистките организации. Този род престъпления не остаряват и не се забравят, дори и да минат десет години до намирането на поръчителите и извършителите, обществеността с любопитство ще дочака разкриването на петорното убийство.