Базовият норматив за издръжка на обучението на един студент в държавните висши училища ще бъде 890 лв.
Това е с 20% или със 148 лв. повече от миналата година, когато сумата бе 742 лв.

На заседанието си Министерският съвет прие постановлението за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2008 г.

Държавата осигурява 7 млн. лв. за капиталови разходи на СУ „Св. Климент Охридски".
Предвидените в централния бюджет средства за изграждане и ремонт на спортно-технически бази ще се разпределят от министъра на образованието и науката след съгласуване с министъра на финансите.

Субсидията за 1 храноден в студентски стол ще е до 3,30 лв., а за леглоден в общежитие - до 1,10 лв.

В подзаконовия нормативен акт е посочено, че неусвоените средства за социално-битови разходи на студентите и докторантите, предложени и разпределени от министъра на образованието и науката, ще се използват целево за ремонт на студентските общежития и столове или за закупуване на компютърна техника за студентите.

Това ще е възможно при условие, че няма недостиг в субсидията за здравноосигурителни вноски на студентите и докторантите във ВУЗ-овете.

Правителството осигурява допълнително 4,3 млн. лв. за покриване на неразплатените задължения в общинските училища към 31 декември 2007 г.
В постановлението е записано, че директорите на държавните и общинските училища ще трябва да предоставят на 3 месеца информация на общото събрание на служителите и училищното настоятелство за изпълнението на делегирания бюджет на училището.

Посочва се още, че размерът на режийните разноски за закуска, обяд и вечеря за ученическо столово хранене се определя с решение на общинския съвет за сметка на имуществените данъци и такси, неданъчните и другите общински приходи.

94 млн. лв. са предвидени за компенсиране стойността на безплатните и по намалени цени пътувания в страната, които са определени с нормативни актове.
От тях до 21 млн. лв. са за пътуване с железопътния транспорт, а до 73 млн. лв. - за автомобилния транспорт.

През 2007 г. общата сума бе 79,5 млн. лв.