След отговорите на поставените въпроси към Симеон Дянков само октоподът Паул знае колко са парите в здравната каса, но едва ли и той може да отговори колко от тях ще бъдат използвани за здраве. Това заяви след изслушването на вицепремиера червената депутатка Мая Манолова.

Припомняме, мекотелото нашумя около Световното първенство по футбол, след като позна победителите в няколко поредни срещи.

След като се смениха за по-малко от една година двама министри на здравеопазното, трима шефове на НЗОК, четирима шефове на парламентарната комисия по здравеопазванет, хаосът в системата е пълен и никой не знае кой пие и кой плаща в здравеопазването, коментира тя.

Изявата на Симеон Дянков в парламента по темата здравеопазване според депутата Ангел Найденов е зле скроен сценарий за оправдание и приятелско намигване към Синята Коалиция с твърдението, че реформи в сектора от 2001г. не са правени.

Изслушването и изявата на Дянков са ярка проява на фискален фундаментализъм, посочи Найденов. В момента средствата от фискалните осигуровки крепят фиска, те не се използват за финансиране на здравеопазването и за качествени здравни услуги, изтъкна той.

Според БСП министрите на ГЕРБ трябва да престанат да се изявяват като стопански историци, а да започнат да действат като управленци.

Разбрахме, че от 2001г. няма реализирани реформи в здравеопазването, според Дянков, но не разбрахме защо 14 месеца от управлението на ГЕРБ продължава да няма реформи и защо драматично се влошава положението в сектора, заяви Найденов.

Според него изказването на Дянков дава допълнителни основания на БСП да нареди темата за здравеопазването сред подходящите за вот на недоверие.

Припомняме, вчера приключи първата консултация в парламента за вот на недоверие към правителството по идея на БСП. Тя беше с Движението за права и свободи.