Не може да се очаква повишаване на цените на парното в резултат на подписването на договора с "Газпром".

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров по време на парламентарния контрол.

От опозицията обаче му припомниха думите на шефа на ДКВЕР Шушулов, че двете услуги скачат от средата на годината именно заради новите цени, по които ще продава Булгаргаз.

Овчаров бе категоричен, че България е подписала възможно най-добрия договор.
Искам да подчертая, че постигнатото споразумение за пръв път приема клаузи, каквито до сега не са приемани, изтъкна Овчаров.

Според него ако страната ни е изчаквала да започне преговори с "Газпром" през 2010 г., когато изтича договорът, в преговорния процес на нас е щяло да се гледа при крайно негативно отношение.

По думите на министър Овчаров то по всяка вероятност е щяло да се изрази с повишаване цената на природния газ и драстично намаляване на транзита през България.

Енергийният министър подчерта, че с подписания договор България осигурява доставките на газ до 2030 г.
По този показател страната ни е една от малкото страни в ЕС с подобен контракт.
Като пример енергийният министър посочи Франция и Германия с договор до 2030 г., Полша - до 2020 г., Италия - 2035 г. и Австрия - 2027 г.

Освен това по думите на Овчаров договорът с "Газпром" позволява доставки на газ и от други източници с удължаване срока за транзитен пренос на природен газ на територията на страната до 2030 г. допълните приходи ще са до 4,7 млрд. долара.

При реализиране на опцията за увеличаване с още 5 млрд. куб. м годишно очакваните приходи ще са до 7,8 млрд. долара, допълни Румен Овчаров.

Той изтъкна, че страната ни е част и от т. нар. южен проект, който ще доставя природен газ от Русия през Черно море за Централна и Източна Европа.

С подписания от нас договор "Газпром" за пръв път се задължава да изплаща увеличаваща се транзитна ставка, която е в зависимост от инфлацията в ЕС. Това ще донесе над 900 млн. лв. на България, изтъкна енергийният министър.

На упреците от опозицията, че договорът между Газпром и Булгаргаз бил засекретен Овчаров отговори, че всеки един депутат, ако поиска, може да се запознае с документа.
Но все пак това е търговски договор между две дружества и аз не мога да го разнасям по медии и редакции, заяви Овчаров.