За силна държава, за преуспяваща нация, за достоен живот на всеки" - това е слоганът на АБВ за предстоящия вот, обяви в Стара Загора Георги Първанов.

„Звучи може би малко по-тежко, отколкото обичайните слогани, но всичко е в един системен подход - има я силната държава, която искат нашите сънародници", каза лидерът на АБВ.

Силната държава при АБВ с промяна на държавното устройство, с президентска република, с оздравяване на българския парламент с друга избирателна система - 50/50 мажоритарен пропорционален елемент, чрез реформа на политическия модел - от регистрацията на партията, до финансирането, със съкращаване на партийната субсидия и строг контрол върху финансирането - един пакет от идеи", обясни Първанов.

Той посочи необходимостта от дебати за модела на българската икономика, както и във всички останали сектори на българския обществен и политически живот.

Бившият президент изрази остро недоволство от подкрепата на министър Даниел Митов за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Той заяви, че това е пример за надхвърляне на правомощията в работата на служебния кабинет.

„Една такава промяна във външнополитическия курс на страната надхвърля ръста и правомощията и очакванията от служебния кабинет. По този въпрос трябва да има сериозна дискусия - дискусия, в която аз бих изразил своите резерви и своите аргументи против включването на България", заяви Първанов.

В голяма степен гласуването на парламентарните избори ще бъде „за" и „против" енергийната политика на досегашното правителство, каза още Първанов. По думите му енергийната политика е претърпяла тежък провал. Това е вина и на предишното правителство на ГЕРБ. Но така или иначе българската енергетика се намира в тежка криза", каза председателят на АБВ и добави, че персоналната отговорност за това на досегашния ресорен министър Драгомир Стойнев е много голяма.

Първанов подчерта, че идеята на АБВ за много по-различна енергийна политика е много категорично и пълноценно разработена в предизборната платформа на партията. Той коментира и неправомерността на взетото решение на предишния кабинет за договор с „Уестингхаус", без национално съгласие и национална енергийна стратегия. Това е проект, който деформира българската енергетика, смята Георги Първанов.