"Газпром" отхвърли меморандума, подписан по-рано днес между ЕС и Украйна, настоявайки в мониторинговата мисия, която ще наблюдава транзита на руски газ за Европа да бъдат включени и руснаци.

Това съобщава АП. В изявленията на руските ръководители обаче тази информация липса.  

Украйна е провалила подписването на меморандума за независим мониторинг на транзита нта руски газ за Европа.

Това изненадващо обяви зам-шефът на Газпром Александър Медведев.

Новината бе потвърдена иот шефа на Газпром Алексей Милер, който добави, че цялата отговорност е на Украйна.

По думите на Милър „ние сега имахме възможността да подновим доставките за Европа през Украйна, но това днес не се случи".

Освен това директорът на „Газпром" заяви, че независимо от това, че идеята за независим мониторът има поддръжката на ЕС, Европейската комисия няма мандат да подписва такъв меморандум и да създава такава комисия.

Алексей Милер: Въпреки поддръжката, ЕК няма мандат.

Само час по-рано бе съобщено, че още утре - 9 януари, европейски наблюдатели пристигат в Украйна.

"Днес ЕС прие предложението на премиера Юлия Тимошенко в Украйна да бъдат изпратени експерти, които да проучат причините за срива на транзита на руски газ към Европа и да установят чия е отговорността за това", се казва в правителственото съобщение от Киев.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Украйна е подписала с европейската комисия договор за изпращане в страната на европейски наблюдатели, които да извършат мониторинг да доставките на руски газ за Европа.

Допускането на евронаблюдатели до украинските газоизмервателни станции е едно от основните условия на руската страна.

Междувременно на пресконференция в Москва премиерът Владимир Путин заяви, цитиран от "Новости", че транзитът ще бъде пуснат веднага, след като заработи независимият мониторинг в Украйна.