Изолацията на една държава днес не гарантира нейната независимост, заяви президентът Георги Първанов.

Той говори във Велико Търново пред участниците в Националния младежки събор, посветен на 100 години от обявяването на Независимостта на България.

Държавният глава изтъкна, че членството на България в Европейския съюз и НАТО засилва държавата ни, а от нас зависи да отстояваме своята национална идентичност.

"Независимостта означава преди всичко силна държава и авторитетни институции; силна държава, която може да защити границите на националната територия, да защити сигурността на отделния гражданин; силна държава, която има респекта на гражданите, уважението на гражданите към институциите.

Независима може да бъде една държава, която е част от голяма демократична международна общност.

Има и друго виждане - за това, че трябва да търсим неутралитет, че ние можем да си позволим неутралитет от типа на швейцарския например. Ние - гражданите на Балканите, ние - гражданите на една страна в преход - знаем какви са икономическите ни възможности, знаем какво е състоянието на структурите за сигурността. Дали сме в състояние да си ги позволим?

Или е много по-добре да сме част от едно силно съюзническо пространство, каквото представлява и Европейският съюз, и НАТО.

От нас вече зависи дали в рамките на тези общности ние се обезличаваме или отстояваме нашата национална идентичност.", подчерта държавният глава.

Президентът напомни, че с обявяването на независимостта си България се нарежда сред независимите, суверенни европейски държави, влиза в голямото европейско семейство.