Има забавяне на действията, предприети за справяне със заразата „син език", която върлува по овцете и козите у нас. Това констатира бившият земеделски служебен министър и ректор на Тракийския университет проф. Иван Станков.

На  излизане от МЗХ, където се проведе заседание на извънредния щаб за справяне със „синия език", Станков обясни, че е важно болестта да се ограничи през лятото, когато разпространението е най-лесно и интензивно.

Дезинфекции и ваксинации - това са двете решения на проблема според него. Станков предположи обаче, че вероятно официалната статистика за 3000 убити болни животни всъщност трябва да е с доста по-голямо число.

По думите му кризисните области в момента са Хасково, Кърджали и Разград. Потвърдено е, че вече има и заразени крави, но според Станков те са по-резистентни. За пълна мобилизация на ветеринарните специалисти и на ВУЗ-овете, призова Станков.

Стана ясно, че има развитие и по въпроса с компенсациите за животновъди. Те са в размер на 10 милиона, но разпределянето им още не е организирано.

Относно субсидиите за животновъдите Станков уточни, че не стигат 100 милиона лева. По думите му са нужни 360 милиона, а се разполага с 260 милиона. Затова служебният действащ министър смятал да предложи разбиране и отсрочка, докато заработи новото правителство, за да актуализира бюджета и за тази сума.

Лично ще настоявам Националните доплащания за животните да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове, заяви от своя страна министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Той подчерта, че основната задача на Министерството на земеделието и храните в момента е адекватна финансова политика за сектор „Животновъдство".

Грудев допълни, че ще трябва дълги години да се борим с последствията на „синия език". Конкретните действия, които предприехме, са да намалим загубите. В момента трябва да загърбим всички конфликти и с общи усилия да помогнем на животновъдите, заяви земеделският министър.