Днес КТ „Подкрепа" празнува завършъка на своя първи голям инфраструктурен проект по ОП „Развитие на човешките ресурси".

В рамките на изминалите 5 години по инициативата „Подкрепа за достоен труд" синдикатът е създал 37 информационни бюра в цялата страна, чрез които е консултирал и предоставил подкрепа на почти 60 хиляди българи.

Мащабният проект включва изготвянето и на няколко национални кампании, насочени към временната и сезонна заетост на учещите още младежи, кампания за първи стъпки на пазара на труда след средното образование и учене на работното място.

Инициативата е насочена основно към трудово заети лица, като в хода на обучителни курсове 44 хиляди наети са изучили тънкостите на лидерските умения, умения за работа в екип, за водене на преговори и са се запознали с основните си синдикални права.

Те са придобили и трудовоправни знания, включващи основи на трудовото право, пенсионно осигуряване, здравно-осигурителните права и безопасните условия на труд.

До същите услуги са имали достъп и близо 11 хиляди ученици, които тепърва ще излязат на пазара на труда и вече се подготвят за това какви права имат и какви условия на труд да търсят.

Изготвихме качествен образователен продукт, към който имаше голям интерес, дори от служители на държавната администрация", похвали се ръководителят на инициативата Тома Томов. По думите му успеваемостта на обучителните курсове е била 93%, като хората, които са го преминали очакват по-добро кариерно развитие благодарение на тях.

Най-голям интерес към проекта на КТ „Подкрепа" е имало от страна на българските учители, счетоводители, техници и чиновници от държавната и местна администрация.

Най-възрастният обучаем е бил на 63 години, а най-голям дял от преминалите обучението е този на жените във възрастовата група между 35 и 45 години.

В хода на проекта КТ „Подкрепа" са сключили и двустранни споразумения за съвместна дейност със синдикални организации от Великобритания, Испания, Франция и Германия. Това се е случило след изследване на мобилността в рамките на ЕС.

По този повод са анкетирани над 1200 българи, които желаят да емигрират, с въпроса какво ги стимулира да вземат това решение. За 2012-а година шампион в отговорите с 83% е ниското заплащане, следвано плътно от липсата на работа, несигурността на работното място и ниското ниво на работна защита.

60% от анкетираните са категорични, че биха останали в чужбина без желанието да се върнат обратно в България.