След като Меглена Кунева произнесе встъпителното си слово, което беше изпратено с ръкопляскания от депутатите, започнаха устните въпроси към нея, предаде БТА.

Отговорите й на писмените въпроси, които бяха зададени преди заседанието, бяха публикувани на няколко езика, преди да се събере Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите към Европейския парламент за изслушването.

Устните въпроси включваха питания както от по общ характер, така и съвсем конкретни.

Интересът на едни депутати беше насочен към състоянието на европейското законодателство за защита на потребителите и намеренията на Меглена Кунева за неговото подобряване, информира БНР. Други искаха да чуят как тя ще действа в рамките на самата Европейска комисия чрез налагане на законодателни инициативи и действия по конкретни случаи за защита на правата на европейските потребители. Трети питаха за намеренията й как да върви сътрудничеството с Европейския парламент и оглавяваната от нея служба в Европейската комисия. Четвърти се интересуваха от вижданията и намеренията й с оглед на защитата на хора с увреждания, на децата от агресивна реклама, на големия брой потребители на ипотечни кредити или привлечени в различни пенсионни фондове, за мерките, които тя би взела за защита от неправомерни действия на големи мултинационални компании.

В отговорите си Меглена Кунева бе доста прецизна и показа, че се е готвила упорито и старателно в малкото време между номинирането й за комисар и днешното изслушване. Особено добро познаване тя показа по отношение на съществуващото законодателство в Европейския съюз за защита на потребителите и това, което още може да се направи в законодателната област в интерес на потребителите, коментира БНР.

Това очевидно впечатли депутата Йожеф Сайер от групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, който съпроводи въпроса си към Меглена Кунева с кратък коментар: "Поздравявам България с приемането й в Европейския съюз, с това, че получи толкова важен и независим портфейл за защита на потребителите. Поздравявам страната, че е предложила толкова добър кандидат."

Въз основа на днешното изслушване Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите на Европейския парламент ще изложи впечатленията си утре до Председателския съвет на Европейския парламент. Съветът на свой ред ще приеме становище, което ще бъде предложено за одобрение в пленарната зала от Европейския парламент на 12 декември в Страсбург.

Обещавам да работя за Европейската комисия, без да съм зависима от всякаква форма на национално или политическо влияние.

Това заяви в началото на изслушването си пред Комисията "Защита на потребителите" в европарламента Меглена Кунева, съобщава кореспондентът на БНР.

Очаква се изслушването да продължи около 3 часа, като през това време българският министър трябва да отговаря на въпроси, свързани със защитата на потребителите в Европа.

Изслушването на Меглена Кунева започна с 6 минутно-закъснение заради огромния медиен интерес към събитието.

Бъдещият европейски комисар по въпросите на защита на потребителите, облечена в елегантен черен костюм, премина през залата като последователно се ръкува с всички членове на изпитващата комисия.

Благодаря ви за възможността да потърся подкрепа за своята номинация, каза в началото на обръщението си пред европейските депутати на английски език Кунева, след което премина на български.

Напълно оценявам необходимостта от цялостно приемане и прилагане на достиженията на правото на Европейския съюз, посочи още министър Кунева.

След краткото й встъпение започнаха въпросите на членовете на комисията.
За всеки въпрос българският министър има определени минути за отговор.

Очаква се утре - 28 ноември, Председателският съвет на Европейския парламент да оповести оценките си за представянето на Меглена Кунева и Леонард Орбан, а на декемврийската си сесия, която е от 11 до 14 декември, Европарламентът трябва да одобри тяхното включване в състава на Европейската комисия.