37 военнослужещи и един лекар получиха своето признание и награда за това, че отдадоха силите си в помощ на бедстващите българи по време на снежната блокада в някои части на страната ни.

Министърът на отбраната Николай Ненчев лично награди на церемония във военното министерство с грамота 38-те бойци. За проявения им професионализъм в аварийно-спасителните операции при бедствие министърът им благодари и с парична награда.

Вие направихте всичко възможно да предотвратим едно бедствие. Ако не бяхте вие, то щеше да е много по-голямо", се обърна към военнослужещите с признание министър Ненчев и призна, че самият той е много горд и силно впечатлен от високата оценка, която е получила армията ни за действие в снежната блока.

„Рискувахте живота си, не се поколебахте нито за секунда", продължи с похвалите военният министър. Не на последно място той заяви, че именно след такива постъпки продължава да вярва, че духът на българската армия е жив. „Живи и здрави да сте. Благодаря ви", заключи министър Ненчев.

„В спасителните операции участваха над 1700 души", посочи и зам.-началникът на обраната ген. Константин Попов и изтъкна, че зад тази статистика стоят хора с чест, достойнство и действащи там, където другите бедстват.

Вие давахте надежда, че сте тук, че ви има и че ще ви има", благодари на героите и зам.-началникът на отбраната.

Като за финал министърът на отбраната Николай Ненчев покани всички присъстващи заедно да отидат при президента Росен Плевнелиев, за да може и държавния глава да награди военнослужещите.

„Дано само да не ни срещне Волен Сидеров, че в този състав ще си помисли, че отиваме да нападаме Русия", реши да се пошегува министър Ненчев.