На 18 юли в Борисовата градина, на Алеята на възрожденците, пред бюст-паметника на Апостола на свободата ще се състои официална церемония и кратката литературно-музикална програма по повод 175-та годишнина от рождението на Васил Левски, предаде БНР.

Събитието, което ще започне в 11.00 часа, се организира от Столична община и Общобългарски комитет и фондация "Васил Левски". В програмата на честването са включени текстове от Левски и любими песни на Апостола, представени от Андрей Захариев и Вокална формация "Юлангело". Слово ще произнесе проф. д.и.н. Илия Тодев - директор на Института за исторически изследвания при БАН. Участие ще вземе Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър.

В Карлово председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители ще участват в честването на годишнината в родния град на Апостола и празника на града. Тържествата ще започнат в 9.00 часа пред Националния музей "Васил Левски", където ще бъдат положени цветя пред паметника на Гина Кунчева. По-късно председателят на парламента ще присъства на архиерейската света литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, на панихидата на гроба на майката на Васил Левски и на литийното шествие от храм "Свети Никола" до площад "20 юли". В 11.30 часа Цецка Цачева ще присъства на тържествения ритуал по издигане знамената на Република България и град Карлово на площада, където ще бъде отслужен и молебен за благоденствието на града и жителите. След това, в зала "Васил Караиванов", председателят на Народното събрание ще се срещне с членовете на младежкия парламент в Карлово. По-късно през деня Цецка Цачева ще разговаря с представителите на общинското ръководство на Карлово. Тя ще получи символа на града - позлатена роза. Програмата по-късно предвижда участие в шествието със знамето на Карловския революционен комитет.

В 21.00 е началото на тържествения митинг-заря, посветен на 175 години от рождението на Васил Левски, който ще се проведе на площад "Васил Левски". Председателят на Народното събрание ще приеме почетния караул от представителни части на 61-ва стрямска механизирана бригада, ще се поклони пред знамето на карловския революционен комитет и ще поздрави всички роти. Цачева ще произнесе слово.