Турските въздушни удари по позиции на „Ислямска държава" в Северна Сирия бяха първа крачка. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Хюриет". Той се зарече, че действията срещу ислямистски, кюрдски и леви екстремисти ще продължат.

Турски изтребители за първи път удариха позиции на „Ислямска държава"
Още...

Припомняме, тази нощ турски изтребители F-16 извършиха първите си въздушни удари по позиции на „Ислямска държава" в Сирия. При тях са убити 35 джихадисти. Турските изтребители не са навлезли в сирийското въздушно пространство. Същевременно на територията на Турция стартира мащабна полицейска операция срещу екстремистите.

Пред журналисти в Истанбул Ердоган заяви още, че незаконната Кюрдска работническа партия трябва да хвърли оръжието или последствията ще са налице. В същото време той призна за слабостта на турските сили за сигурност.

Всички те са терористични организации", заяви турският президент, като призова сънародниците си да не живеят в страх. „Те трябва да знаят, че сме навлезли в много различна битка", допълни той.

Един убит и над 290 арестувани при акции срещу джихадисти и ПКК в Турция
Още...

Ердоган също критикува жестоко крайно левите екстремисти, които напоследък шестват в Истанбул с оръжия. „Ако ние им разрешаваме да шестват, значи имаме слабост на сигурността", коментира Реджеп Ердоган.

От своя страна министър-председателят Ахмет Давутоглу обеща пред журналисти в Анкара, че Турция ще продължи с операциите срещу джихадистите от „Ислямска държава" и кюрдските екстремисти. Обещанието идва, след като Турция бомбардира позиции в Сирия и извърши близо 300 ареста.

„Операциите, които започнаха днес, не са еднократни действия, а част от процес", каза Давутоглу.

Той допълни, че са били арестувани 297 души, включително 37 чужденци. Те са задържани по време на мащабна акция в страната срещу членове на „Ислямска държава", Кюрдската работническа партия (ПКК) и други екстремистки групи, включително Революционна народна освободителна партия-Фронт.

Относно първите въздушни удари на турски изтребители по позиции на „Ислямска държава", премиерът Давутоглу каза, че военните самолети са постигнали 100 % успех при унищожаването на целите си.

„Независимо каква терористична организация застрашава границите на Република Турция, ще бъдат предприети мерки без колебание. Никой не трябва да се съмнява в това", категоричен е Ахмет Давутоглу.

„Ние наблюдаваме действията в Сирия и на границата във всеки един момент. Турция ще покаже най-силната реакция на най-малкото действие, което я заплашва. Операцията срещу „Ислямска държава" достигна целта си и няма да спре", обеща турският премиер.

Междувременно Давутоглу отхвърли предположенията, че турското правителство е предупредило за въздушните удари сирийския режим на президента Башар ал-Асад, на който Анкара яростно се противопоставя.

Той отбеляза, че не стои въпросът Турция да стане част от гражданската война в Сирия, но настоява, че Анкара трябва да предприеме всички мерки, за да защити границите си.