Сините депутати се срещнаха с юристите на държавния глава да търсят разрешение на казуса с т.нар. ГМО поправка.

Припомняме, в средата на миналия месец с промяна на текста в последния момент и замяната на едно „и" с „или" Комисията по земеделие и горите, с председател Десислава Танева, внесе поправка в Закона за фуражите, която на 14.11.2012 г. беше приета без дебат на второ четене в Народното събрание.

С нея отпадна задължителното етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

Неправителствени организации скочиха срещу поредната според тях лобистка законодателна поправка, с която се нарушават европейските регламенти за задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

Друг аргумент е, че въведената промяна е крачка назад, защото в досега действащия Закон за фуражите е предвидено задължително етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

Тези текстове според синия депутат Ваньо Шарков силно притесняват хората, които разбират от ГМО. Има три варианта за изход от ситуацията, според него.

Едната възможност, за която и от комисията по земеделие са заявили съгласие е, да бъде променен законът и това недоразумение да бъде изчистено в преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите, обясни Шарков. Това обаче не е добра правна практика според експертите.

Другата възможност е президентът Плевнелиев да наложи вето върху този член от Закона, обясни Ваньо Шарков.
Очакваме или президентът да наложи вето, или законът да бъде променен, подчерта синият депутат.