Всички действия, които МВР е предприело по отношение на офиси и фирми, свързани с общинския съветник на ГЕРБ Орлин Алексиев, са абсолютно обосновани.

Това е уверил депутатите министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който дойде след залез слънце в Народното събрание, за да даде при закрити врата отговори за операцията "Кокаинови крале".

Припомняме, в началото на днешното извънредно заседание се заформи яростен скандал между БСП и ГЕРБ по темата за връзка на „Кокаиновите крале" на Брендо и заловения във Франция преди известно време кокаин, натоварен в камион, пристигащ от ралито Париж-Дакар.
Респективно БСП свързват общинаря от ГЕРБ Алексиев с тази кока и групата на Брендо.

Именно по повод скандала депутатите от Атака поискаха изслушването на Йовчев.

Силовият министър обаче се е повторил, тъй като само преди дни беше на изслушване и пред народните представители от Комисията по вътрешен ред и сигурност.
"Няма нова информация към момента", отсече пред журналисти министър Йовчев.

МВР шефът е обяснил пред депутатите, че всичко, което силовото министерство е направило, е било наложително.
"Ако ние не бяхме предприели тези действия, можеше да бъдем основателно обвинени за това, че не сме си свършили работата по закон", призна още Цветлин Йовчев.

Притеснителното според министъра обаче е, че има основателни съмнения за това какво е предприето, предвид наличната информация по случая.

Силовият министър отговори лаконично на въпрос дали има връзка между "Кокаинови крале" и заловената пратка с кокаин във Франция, а именно:
"Когато има достатъчно данни, започва досъдебно производство. В хода на това досъдебно производство се извършват следствени действия, за да се съберат доказателства. Когато има доказателства, се повдига обвинение. А след това съдът решава".

В тази зала има хора, които са директно свързани с наркотрафика. Това заяви Десислав Чуколов от „Атака" след изслушването на Цветлин Йовчев, поискано именно от националистите.

Според него въпреки подслушването от последните години виновните не са заловени, защото са се ползвали от политически чадър на висши ръководители на ГЕРБ. „Министърът много детайлно обясни как са прани парите и по какви схеми, все едно четох сценария на семейство Сопрано", подчерта националистът.

Парите от наркотрафика са прани, както стана ясно от думите му, през боклука на столицата и през автокъщи.
„Чудя се как Орлин Алексиев е още на свобода", недоумява Чуколов.
Припомняме, общинарят Алексиев притежава автокъща за луксозни употребявани коли.

Той критикува и българската прокуратура, която когато ставало въпрос за „Атака" действала бързо, но в този случай е мудна. Скандално е това, което бе изнесено, каза Десислав Чуколов.

Националистите ще настояват изнесените от Цветлин Йовчев данни да бъдат разсекретени. Тогава ще рухне легендата, която от ГЕРБ си създадоха, че са борци против престъпността и ще стане ясно, че те са престъпници, заяви още атакистът.

Фирмата, която Цветлин Йовчев е споменал пред депутатите - „Шик кар трейдинг", е била проверявана и на 18 февруари 2014 г. Софийската градска прокуратура (СГП) е излязла с постановление за отказ от образуване на досъдебно производство.

Това стана ясно от коментара на Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание. А въпросната фирма вътрешният министър твърди, че е свързана с Орлин Алексиев.

Изказването на Атанас Мерджанов, че е опъван политически чадър над Орлин Алексиев, според заместник-председателя на ГЕРБ е оправдано, тъй като било чисто политическо.

Операцията, която беше проведена за „Кокаинови крале", е операция, която поради изтичане на информация през 2008 г., не е проведена и тогава Йовчев е бил служител на ДАНС, а министър-председател на България е бил Сергей Станишев, повтори за пореден път Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че от чутото в зала, нищо не потвърждава тезата на социалиста, че има политически чадър над определени хора.
„Няма нищо ново", заключи Цветан Цветанов.

Опорните точки и внушенията, които могат да бъдат направени, явно играят някаква роля и затова днес беше разигран този сценарий, предположи той.