Имаме липса и на професионално ръководство на МВР - след като нямаме политическо ръководство, нямаме и професионално ръководство, коментира червеният депутат Атанас Мерджанов оставката на главсека Лазаров.
От този факт никой не може да бъде сигурен и щастлив, изтъкна той. Никой не можел да бъде спокоен от това, че МВР е без всякакво ръководство.

Учудвам се как министър-председателят може да позволи такъв вакуум, смята Мерджанов. Редно било политическите промени в кабинета да се разгледат още днес и след това да се задейства процедурата по нов главен секретар. Това, което става, е плод както на вътрешен, така и на външен натиск, категоричен е социалистът.

Съвсем нормална била оставката на Свелозар Лазаров, смята пък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Главният секретар се отзовава на призива на министър-председателя и си подава оставката, изтъкна в кулоарите на НС той. Така трябва да става в една цивилизована държава, категоричен е Каракачанов.

Той можел да се заинати според патриота и да чака друга процедура, но се е вслушал в призива на Бойко Борисов. Новият вътрешен министър трябвало да има думата при избора на главсек. Нужен е сериозен екип в силовото ведомство, човек от системата, тъй като Румяна Бъчварова била нова за системата.
Според Каракачанов обаче тя можела да компенсира това с характерното за нея трудолюбие. Нужен й бил екип, който да бил наясно с подробностите вътре във ведомството.

Това е доста хлъзгаво министерство, подчерта Каракачанов. В него имало доста проблеми, които трябвало да се решат. Редно било след оставките на Веселин Вучков и Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС да последва примера им (това се случи малко след настоящия коментар на Каракачанов в кулоарите, б.р.).

Като съвсем нормално развитие на нещата и председателят на вътрешната парламентарна комисия генерал Атанас Атанасов определи оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. След като министър-председателят му иска оставката, който отговаря по Конституция за сигурността и обществения ред в страната, това е съвсем разумно действие, категоричен е реформаторът.

Лазаров обаче можел да спести много отдавна драмите, по думите му, в българския политически живот, ако си беше подал оставката още, когато му била поискана, а именно в началото на настоящото управление. Професионалната общност и експертите в МВР усещали, според Атанас Атанасов, липса на професионално ръководство. И отвътре се искаше тази оставка, убеден е реформаторът. Светлозар Лазаров нямал подкрепата на професионалната общност в системата за сигурност, според депутата от РБ.

Добре би било бъдещият главен секретар да е човек, уважаван вътре в професионалните среди в МВР и да има дълъг професионален опит, да е ръководил различни звена, включително ако може да е ръководел териториално звено на МВР, смята Атанас Атанасов.
Според него заедно с гласуването на новия министър ще има и нова номинация за главен секретар на силовото ведомство.

Според "Атака" пък оставката на Светлозар Лазаров е закъсняла. "Подал е оставка, защото са му я искали. Това, което се случи във вътрешната система стана много на бързо със скандали. Това е система, която трябва да работи. Главният секретар трябваше да си подаде оставката, когато например миналата есен бяха купени изборите", посочи Десислав Чуколов в коментар за News.bg.

Голям праз, че си е подал оставката, изтъкна той. Според него вътрешният министър и главният секретар трябва да са максимално мобилизирани на следващите избори, за да предотвратят купен вот. Те трябвало да спрат и битовата престъпност.